Връзки за достъпност

Извънредни новини

Покажи на тия хора... от "Росатом". Как АЕЦ "Козлодуй" възпя с естрада мирния атом


Скрийншот от видеото "Усмивка за теб", което ще бъде официално представено на 4 септември
Скрийншот от видеото "Усмивка за теб", което ще бъде официално представено на 4 септември

"Докосва слънчевият лъч вечната река,

изгрява чиста светлина.

Пееща вода, която все звучи,

разказва за хора и съдби."

Думите са част от текста на песента "Усмивка за теб", чийто автор е бившият китарист на група Б.Т.Р. Кирил Божков. Това обаче не е поредната българска песен, която ще чувате в ефир - това е песента към рекламен клип на АЕЦ "Козлодуй". Премиерата е планирана за 4 септември, когато се навършват 45 години от официалното откриване на атомната електроцентрала.

"Усмивка" за АЕЦ "Козлодуй"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Какво рекламира тази реклама?

Видеото е с продължителност 5 минути и кадрите показват сцени в и около АЕЦ "Козлодуй". Изпълнението на песента е поверено на служителите на централата. "Усмивка за теб, усмивка за мен", пеят изпълнителният директор Наско Михов и неговият заместник, Александър Николов.

"Може малко набързо да спим,

защото тук невидимо бдим,

преминават нощи и дни,

но ела, разбери!,"

продължава песента, изпълнена още от директорите на дирекции "Безопасност и качество", "Развитие и модернизация", "Икономика и финанси", "Качество", "Сигурност", "Инвестиции" и т. н. Наред с тях участие вземат и деца, които тичат към входа на централата и оформят българския флаг с помощта на платнища в бяло, зелено и червено. Със съчетание във видеото участва и балетен състав "Ириси" към Дома на енергетика, както и вокална група "Робинзон".

Част от действието в клипа се развива в командните зали на АЕЦ "Козлодуй", където служители на централата танцуват в такт с музиката.

Колко публични средства са похарчени?

По неофициална информация изработването на видеото е струвало над 30 000 лева. АЕЦ "Козлодуй" е държавна компания и затова потърсихме отговор на въпроса кое налага харченето на публични (дори и да са на държавно търговско дружество) средства за тази цел.

Получихме два отказа. "Нямам представа за точната цена, но е възможно да се стигне до подобна стойност, когато се калкулира целият процес", каза авторът на текста и музиката Кирил Божков.

Не получихме и отговор на въпроса защо българската АЕЦ има нужда да популяризира дейността си, след като крайните потребители не могат да си купят директно нейната продукция.

"Да покажем на "Росатом"

От пресцентъра на централата обясниха пред Свободна Европа, че клипът и песента са подготвени "във връзка с отправена към АЕЦ “Козлодуй” покана за участие в международен проект “Песни на атомните градове".

Проектът се реализира в рамките на програмата "Територия на културата" на руския ядрен монополист "Росатом". Според страницата на проекта той обединява "стотици талантливи хора от различни професии, живеещи и работещи в "закритите градове", в които са разположени атомни електроцентрали и други предприятия на атомния отрасъл в различни кътчета на страната от Централна Русия до Източен Сибир". Всички участници са от Русия.

"Като гледах какво са направили "Росатом" и ми се прииска да покажем, че и ние можем да правим забавни неща", каза пред Свободна Европа авторът на песента Кирил Божков. Той изтъкна, че производственият процес е бил "много приятен" и е продължил четири месеца.

"Първо трябваше да се напишат текст и музика, после да подберем тези от централата, които могат да пеят. Снимките продължиха две седмици, иначе се изгради и студио", разказа Кирил Божков. Той изтъкна, че е щастлив, че е участвал в проекта, защото се е срещнал със "забавни и интересни хора, които са много интелигентни" и е видял "колко е сложно да се работи в АЕЦ "Козлодуй".

Традицията "енергийна естрада"

Възпяването на държавната енергетика може да е нов жанр у нас, но в Русия той е познат отдавна, преди още "Росатом" да го въведе под формата на "проект".

Преди 10 години, по време на газовата криза, енерийният гигант "Газпром" произведе четири песни, възпяващи ценността на природния газ. Особено впечатление тогава направи личното творчество на Владимир Тумаев, шеф на една от дъщерните компании на "Газпром", който през 2009 година написа, а впоследствие и записа песен със следния текст: "Тревожен ден, тревожен час, / Трибуните гъмжат с пророци и месии, / А ние, приятелю, помпаме газ / В тръба, обединяваща Русия."

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG