Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите спечелиха Саксония и Бранденбург и не допуснаха победа на "Алтернатива за Германия"


Финансовият министър от ГСДП Олаф Шолц и съпартийците му се радват на победата в Бранденбург
Финансовият министър от ГСДП Олаф Шолц и съпартийците му се радват на победата в Бранденбург

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел победи на изборите в провинция Саксония, а коалиционните ѝ партньори от Социалдемократическата партия (ГСДП) спечелиха вота в Бранденбург, съобщи ДПА.

Според прогнозните резултати, християндемократите събират 32-33,5 процента от гласовете в Саксония, където остават най-голямата партия. Този резултат е по-слаб в сравнение с изборите през 2014 г., когато ХДС спечели 39,4 процента от вота. Втора по гласове е крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която взима 27,5 процента от гласовете, което е близо 10 процента повече от предходните избори. Партия „Левите“ са трети с 10,5, а откроилата се с отлични резултати на европеските избори, „Зелените“, получава между 8 и 9 процента. ГСДП бележи рекодно нисък резултат от едва 8 процента, а Свободните демократи не прескочиха 5-процентовата бариера за влизане в местния парламент.

В провинция Бранденбург социалдемократите запазват челното си място и 26,5-27,5 процента от гласовете, а втора и тук е „Алтернатива за Германания“ с 22,5- 24,5 процента. Резултатите показват, че, както в Саксония, управляващите губят подкрепа. През 2014 г. ГСДП получи 31,9 процента от гласовете. ХДС също губи много гласове като печели 15,5 процента, в сравнение с 23 процента преди 5 години. „Алтернатива за Германия“ пък има повод за радост, тъй като удвоява резултата си спрямо последните избори, на които печели 12,2 процента. В Бранденбург „Левите“ и „Зелените“ регистрираха резултати от близо 10 процента.

Въпреки липсата на победа, окрилени от добрите си резултати в двете провинции, от „Алтернатива за Германия“ заявиха, че тези избори биха могли да доведат до сътресения в правителството.

„Нашият успех може да доведе до разпадане на коалицията в Берлин“, каза лидерът на парламентарната група на националистите Алис Вейдел.

Два месеца преди изборите социологическите проучвания посочваха най-голямата крайнодясна партия в Германия като бъдещ победител и в двете провинции. Представители на управляващите коментираха, че въпреки успокоените от победата, трябва внимателно да се анализират причините за увеличаването на подкрепата за „Алтернатива за Германия“.

„Нашата задача ще бъде да разберем защо толкова много хора са решили да протестират по този начин. Всички трябва да сме наясно, че резултатите на крайнодесните показват, че трябва да вземем предвид притесненията на хората в Източна Германия“, каза един от лидерите на ГСДП Мануела Швайсиг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG