Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Желание и воля". Каква е тайната на 91-годишния плувец Танчо Тенев


Танчо Тенев
Танчо Тенев

„Желание и воля. Без тези две неща не може да се става спортист. Това е основата на всичко“.

В края на август 91-годишният Танчо Тенев триумфира с две титли на Световното първенство за ветерани в Гуанджу, Южна Корея. Той спечели състезанията по плуване на 50 метра свободен стил и на скок от петметрова кула.

Въпреки че не е правил скок от 60 години, Тенев все пак печели състезанието, казва той пред БНТ.

За малко повече от половин век, той успява да спечели титли и медали в 10 спорта и 26 дисциплини.

Дълголетието и успехите си той отдава на начина си на живот. Не употребява алкохол и цигари, а се шегува и, че вече не ходи по жени.

През 2018 г. става и европейски шампион за ветерани по плуване в групата 90-94 годишни в Словения. Там печели на 50 метра бруст и 50 метра свободен стил.

Тенев е от Бургас, където още от 9-годишна възраст започва да се занимава със спорт. Първата си титла печели в училищните години като става шампион по бокс. По-късно учи във военния университет „Васил Левски“, а по време на службата си в армията е организатор на физкултурата и началник на спорта в различни поделения.

Бащата на Тенев е ветеран от войните, които България води в началото на 20 век, а един от братята му губи живота си на фронта по време на Втората световна война. Всички те, както и децата му, са се занимавали активно със спорт от най-ранна детска възраст.

Днес възрастният мъж продължава да спортува, като е превърнал дома си в място за тренировки. Налага се, тъй като въпреки световните и европейски титли, не получава безплатен достъп до спортните обекти и се налага да заделя средства от пенсията си. Въпреки разочарованието от този факт обаче, той не се предава.

„Мисля, че най-важното от всичко е, че живях честно спрямо приятелите си, колегите, с които работя, семейството си“, казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG