Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно министерство: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа репресии


„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. Това гласи позиция на Министерството на външните работи по повод организираната от посолството на Руската федерация „Изложба 75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“, която ще бъде открита на 9 септeмври.

От Външно министерство подчертават, че нямат отношение към тази проява и съветват от руското посолство да не заемат позиции в подкрепа на съмнителна историческа теза, говорейки за „освобождение“, защото по този начин се привилигироват „само някои политически среди“ у нас. Според ведомството това е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната.

В съобщението си от министерството припомнят, че от гледна точка на международното право фактите сочат, че деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявената от страна на СССР война срещу България на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на страната ни, която е запазила неутралитет спрямо управлявания от Сталин съюз.

Външно министерство също така посочва, че върху България и останалите страни от Източна Европа се стоварват едни и същи последици, които са поставени за 45 години управление на тоталитарен режим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG