Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво трябва да заглуши разговорът за прическите


Мая Манолова
Мая Манолова

Профанизирането и принизяването на публичния живот у нас не е процес нито нов, нито започнал с премиера Бойко Борисов, макар той да има особен принос за развитието му. Затова и не будят изненада последните обяснения на министър-председателя, че "мазна коса" възпрепятствала Менда Стоянова "да обясни нещо за бюджета по телевизията". Така темата за фризьорите и "фъш-фъш" (отново по Борисов), която на пръв поглед няма нищо общо с местните избори, се оказа в тясна връзка с обявяването на кандидатурата на Мая Манолова.

Затова си има причина. Насочването на публичния разговор към прически или междуличностни отношения, както направи премиерът, спестява задаването на ключови въпроси както на него, така и на заявилата се за негова алтернатива "в София и страната" бивша депутатка от БСП. Въпроси, които надхвърлят местните избори, точно каквито изглеждат амбициите на Манолова и стоящите зад нея.

Двете каки vol.2

Започвайки от важността на обема на косата за една жена, Борисов успя да сведе предизборната кампания до две неща. Едното е опитът надпреварата за кметския пост в София да бъде представена като "женска битка". Като похват за неглижиране, това напомня отношението към онези позабравени вече разговори между "двете каки" (съдийките Владимира Янева и Румяна Чаналова). Другото са подмятанията, проправили си път някъде между разсъжденията за прически, за това колко много премиерът Борисов е помагал на Мая Манолова.

Така с няколко изречения, които предизвикаха забава сред журналистите, министър-председателят успя да постигне три неща - хем да покаже леко снизходително отношение към кандидат-кметиците, които без прическа не мръдват никъде; хем да сведе битката (още преди евентуалния балотаж) само до двама кандидати – Фандъкова и Манолова; хем да демонстрира колко му е задължена бившата червена депутатка, включително и за кариерата си на омбудсман.

Бойко Борисов опита да покаже, че заявяващата се като алтернатива на ГЕРБ в София и "повеждаща промяна в цялата страна" Манолова се е радвала на неговата, както и тази на министрите, близост и подкрепа. Тоест, не може да бъде алтернатива, след като му е задължена персонално.

Ключовите въпроси

И въпреки че най-вероятно разговорът ще поеме в тази посока, нито една от тези теми не е най-съществената. Мая Манолова дължи малко по-различни отговори.

На първо място, щом се обявява за алтернатива и носител на промяна, не само за София, а и в цялата страна, уместно би било да каже какво точно възнамерява да променя. И с кое не е съгласна в управлението.

Ако Манолова е лице на инициативен комитет "Промяна за София и България", вероятно не бива да бъде питана само по столични теми. Гражданите е добре да са информирани за мнението й за геополитическата ориентация на страната. Например, предлага ли продължаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Какво мисли за правосъдието, за правомощията на главния прокурор, за избора на наследник на Сотир Цацаров? Какво смята за строителството на АЕЦ "Белене"? Има ли мнение за медийната концентрация в България? Или пък не вижда такава концентрация... Възможно ли е депутат от опозиционна партия да е един от най-влиятелните бизнесмени и централна фигура в политиката, бизнеса и медиите? Би ли произнесла отново фразата "Аз предложих Пеевски"?

Разбира се, всичко това може да звучи суховато на фона на зададения от Борисов тон за услугите и прическите в политиката. Но пък, когато в една европейска държава някой претендира да бъде нечия алтерантива, трябва да е готов да даде отговори на ключови за състоянието на държавата въпроси.

XS
SM
MD
LG