Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов се отметна за Шенген – не е сигурен, че е добре да се присъединим


Председателят на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт и премиерът Бойко Борисов
Председателят на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт и премиерът Бойко Борисов

Премиерът Борисов вече не иска България да влиза в Шенген, стана ясно от негови думи, предадени от БНТ. Новината идва след десетилетно усилие на няколко правителства да постигнат присъединяване на страната към шенгенската зона.

„В настоящия момент не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство - заради имиграционния натиск по границите на Гърция, а както и факта, че в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати", каза във вторник Борисов. Това стана по време на срещата му с председателя на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт в Берлин.

Борисов изложи тезата си след като Добриндт обеляза, че България е регистрирала значителен напредък по отношение на две ключови за страната теми – влизането в Шенген и Еврозоната.

"Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава", каза той.

Присъединяването към Шенгенското пространство е една от дългосрочните стратегически цели на България от последното десетилетие. Страната обаче неведнъж беше спирана от други членки на ЕС заради липсата на достатъчен напредък по въпросите в борбата с престъпността и корупцията.

До този момент Борисов е отстоявал тезата, че страната е готова за това членство и трябва да го получи.

Още през 2011 г. по време на първото управление на ГЕРБ Борисов неведнъж заявяваше, че остават много малки стъпки за влизането на държавата в Шенген. През 2011 г. след среща с тогавашния австрийски канцлер Вернер Файман Борисов заяви:

„Днес би могло ЕС спокойно да ни приеме в Шенген. Имаме една сграда да доизмажем и се надявам до края на февруари да я направят“.

Подобни тези в годините са били изказвани и от бившия заместник-председател на ГЕРБ, депутат и вътрешен министър в първия кабинет „Борисов“ Цветан Цветанов: „Можем да отчетем, че сме обнадеждени за приемането ни в Шенген в законоустановения срок и в срока, който се повдига вече и като Унгария ще бъде председателстваща в началото на 2011 г., което означава, че март-април трябва да бъдат приети България и Румъния в шенгенското пространство“, казва той през 2010 г.

В края на 2018 г. Борисов отхвърли тезата на някои от западноевропейските си партньори, според която влизането на България в Шенген би отприщило пътя пред неконтролируемо навлизането на бежанци в Европа. Той каза това след среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс. И добави: „Шенген по земя вече няма, навсякъде има граници“.

През юли тази година пък евродепутатът от квотата на ГЕРБ Ева Мейдел се обърна към избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен с настояване България да бъде приета към Шенген.

"Правилата трябва да важат за всички - когато България е изпълнила техническите критерии за Шенген е логично да бъдем част от това пространство. Ще се ангажирате ли да търсите консенсус за присъединяване. Кога ще влезем в Шенген?“, казва тогава Мейдел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG