Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руското посолство се удиви на реакцията на МВнР за изложбата за 9 септември


Посолството на Руската федерация в София
Посолството на Руската федерация в София

Посолството на Руската федерация изрази учудване от реакцията на българското външно министерство по повод на предстояща изложба, свързана с 9 септември 1944 г. "До известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция", пише в коментар, публикуван на страницата на посолството във Facebook.

По-рано тази седмица стана ясно, че на 9 септември 2019 г. посолството на Русия ще открие в София изложба, чийто рекламен плакат в социалните мрежи е озаглавен "Освобождаването на България". Това предизвика остра реакция на Министерството на външните работи (МВнР) в София.

Във вторник от външно министерство заявиха, че нямат отношение към събитието, но съветват руското посолство да не заема позиции в подкрепа на съмнителна историческа теза, говорейки за „освобождение“, защото по този начин се привилигироват „само някои политически среди“ у нас. В позицията се подчертава още, че „щиковете на Съветска армия“ са донесли на Централна и Източна Европа половин век на репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

От министерството, оглавявано от Екатерина Захариева, припомниха също, че деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявената от страна на СССР война срещу България и последвалото навлизане на Червената армия на територията на страната, която е запазила неутралитета си спрямо Съветския съюз.

„Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили", посочва руското посолство в коментара си, публикуван в сряда.

От посолството на Руската федерация казват още, че събитието е било насочено към „запознаването на българското общество“ с материали от фондове и руски архиви, които до момента са били засекретени и разказват за „решаващата роля на Червената Армия в избавлението на човечеството от фашистката чума“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG