Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция спешно се заема с домашното насилие, след поредно убийство на жена


През 2018 г. във Франция са регистрирани 121 убийства на жени
През 2018 г. във Франция са регистрирани 121 убийства на жени

Премиерът на Франция Едуар Филип свика спешна среща с участието на министри, адвокати, съдии, полицаи, асоциации и граждани по повод борбата с домашното насилие, съобщи телевизионният канал „France 24“. Причина за срещата се превърна 100-ната жертва на домашно насилие в страната от началото на годината.

В събота обезобразеното тяло на 21-годишната Саломе беше намерено под купчина боклуци и клони в близост до жп гарата в Кан сюр Мер, Южна Франция. БиБиСи цитира съседи на младата жена, които твърдят, че тя е била убита от партньора си след кавга на улицата.

"Тя му казваше всичко, което мисли, и той не го хареса. Удари я, блъсна я в стената, настъпи я по корема, по главата" разказва очевидец.

Месната прокуратура вече разследва случая, а партньорът на жертвата е бил арестуван.

След срещата между представителите на властта и гражданите във вторник, Филип обяви, че ще бъдат предприети серия от спешни мерки в борбата с домашното насилие. В страната ще бъдат създадени 1000 кризисни центъра за убежище и спешно настаняване от началото на следващата година. Започват и проверки в 400 полицейски участъци, а целта е да бъде проверено как се процедира с жалбите за подобни случаи.

Той добави, че ще бъдат отделени и 5 млн. евро за борбата с насилието над жени, каткто и, че процедурата за подаване на оплаквания и жалби, ще бъде опростена с цел подобряване на защитата на жените.

Представители на различни асоциации обаче коментират, че са необходими много по-мащабни действия за справянето с проблема. Очаква се окончателните мерки да бъдат обявени през месец ноември.

През 2018 г. във Франция са регистрирани 121 убийства на жени, а страната е сред лидерите в Европа по най-висок дял на жени, убити от партньорите си. В края на 2017 г. президентът Еманюел Макрон нарече домашното насилие „срамът на Франция“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG