Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция спешно се заема с домашното насилие, след поредно убийство на жена


През 2018 г. във Франция са регистрирани 121 убийства на жени

Премиерът на Франция Едуар Филип свика спешна среща с участието на министри, адвокати, съдии, полицаи, асоциации и граждани по повод борбата с домашното насилие, съобщи телевизионният канал „France 24“. Причина за срещата се превърна 100-ната жертва на домашно насилие в страната от началото на годината.

В събота обезобразеното тяло на 21-годишната Саломе беше намерено под купчина боклуци и клони в близост до жп гарата в Кан сюр Мер, Южна Франция. БиБиСи цитира съседи на младата жена, които твърдят, че тя е била убита от партньора си след кавга на улицата.

"Тя му казваше всичко, което мисли, и той не го хареса. Удари я, блъсна я в стената, настъпи я по корема, по главата" разказва очевидец.

Месната прокуратура вече разследва случая, а партньорът на жертвата е бил арестуван.

След срещата между представителите на властта и гражданите във вторник, Филип обяви, че ще бъдат предприети серия от спешни мерки в борбата с домашното насилие. В страната ще бъдат създадени 1000 кризисни центъра за убежище и спешно настаняване от началото на следващата година. Започват и проверки в 400 полицейски участъци, а целта е да бъде проверено как се процедира с жалбите за подобни случаи.

Той добави, че ще бъдат отделени и 5 млн. евро за борбата с насилието над жени, каткто и, че процедурата за подаване на оплаквания и жалби, ще бъде опростена с цел подобряване на защитата на жените.

Представители на различни асоциации обаче коментират, че са необходими много по-мащабни действия за справянето с проблема. Очаква се окончателните мерки да бъдат обявени през месец ноември.

През 2018 г. във Франция са регистрирани 121 убийства на жени, а страната е сред лидерите в Европа по най-висок дял на жени, убити от партньорите си. В края на 2017 г. президентът Еманюел Макрон нарече домашното насилие „срамът на Франция“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG