Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев: Ако няма решителни промени, улицата ще помете статуквото


Президентът Румен Радев говори при откриването на есенната сесия на Народното събрание
Президентът Румен Радев говори при откриването на есенната сесия на Народното събрание

Отчуждаване на гражданите от собствената им държава, концентрация на властта в тесен кръг, липса на просперитет и растяща бедност и корупция. Така президентът Румен Радев описа ситуацията в страната по време на речта си пред парламента в първото заседание от есенната му сесия, съобщи БНР.

„Още сега, в тази парламентарна сесия да се концентрират и усилията за важни за бъдещето на страната решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото“, каза Радев. Според него най-голямата загуба за страната е загубата на хората, които продължават масово да емигрират. Той също така предложи на депутатите да викат премиера поне веднъж в месеца, за да отговаря на общи въпроси, което да доведе до по-добър контрол върху изпълнителната власт. Според него е дошъл и моментът, в който народните представители да отстъпят повече отговорност на местната власт по отношение на финансирането на общините, което пък според него ще повиши гражданската активност.

"Някои се напочиваха през август, докато ние работехме и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости“. Така премиерът Бойко Борисов реагира на думите на президента. Той отказа да коментира предложенията му, за да „не си хабим енергията“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова окачествени речта на президента като „очертаване на разделителни линии между тези, които са издигнали президента, и определени политически партии“.

В същото време лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се съгласи с президента за това, че страната се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие и че трябва да се даде възможност на българи с двойно гражданство да участват в политическия живот като се кандидатират за изборни длъжности. В началото на новия политически сезон той коментира, че държавността е в колапс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG