Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски депутат заплаши с наказания журналисти от "Дойче веле"


Ръководител на парламентарна комисия в руската Дума заплаши с наказания журналисти от германския обществен оператор „Дойче веле“, работещи в Русия.

Василий Пискарев, който оглавява комисията, разследваща чужда намеса във вътрешните работи на Русия, каза, че журналистите от „Дойче веле“ трябва да се явят на изслушване пред депутатите. „В противен случай ще се обърнем към властите да замразят или да отнемат за постоянно акредитациите на кореспондентите на „Дойче веле“, каза той, цитиран от ДПА.

Държавната дума публикува писмо на руски и немски език, в което ръководството на медията казва, че журналистите няма да участват в никакви изслушвания.

Атаката на Москва срещу „Дойче веле“ започна преди месец, когато говорител на руското външно министерство заяви, че медията „насърчава протестите“ в Москва. Малко по-рано кореспондент на „Дойче веле“ беше арестуван при отразяване на мащабните демонстрации в руската столица.

В средата на август германски дипломатически представител в Русия беше извикан на среща в руското външно министерство, при която му е казано, че ако отново бъдат „разпространени призиви към неподчинение“, германският оператор ще бъде преследван по руските закони.

Генералният директор на „Дойче веле“ Петер Лимбург определи обвиненията на Москва като неприемливи. „Когато журналитите, отразяващи протест, са обявени от влатите за участници и подбудители на този протест, това не е просто нарушение на свободата на словото. Това е поведение на полицейска дъжава“, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG