Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е казвала нищо за сценария, ако загуби". Кога може да се появи формация на Мая Манолова?


Мая Манолова
Мая Манолова

Кандидат-кметът за София Мая Манолова, която първоначално обяви, че ще бъде алтернатива на управляващите "в София и България", няма да подкрепя други независими кандидати в отделни градове от страната. Това уточниха представители на екипа ѝ пред Свободна Европа.

И въпреки че Манолова твърди, че ще разгражда модела на ГЕРБ "тухла по тухля", това очевидно няма да се случи на тези избори. "Не сме подготвени с хора извън София. Нека да видим какво ще стане първо тук", коментират представители на Инициативния комитет, който застана зад номинацията й.

Това обаче далеч не означава, че бившият омбудсман и БСП депутат няма амбиции за политически проект. В няколко свои изяви тя отрече, че ще прави партия. В интервю за "Дневник" дори описа подобен сценарий като "фалшива новина".

"Това е една от фейк новините, които бяха разпространени от официозите на властта. Нямам никакво намерение да се занимавам с партийно строителство. Имам една кауза и тази кауза е София. Непосредствената ми задача е победата на изборите в София, след което да докажем, че София може да се управлява по друг начин", твърди Манолова пред "Дневник".

От Инициативния й комитет обаче неофициално твърдят, че "Манолова не е излъгала, но говори за времето до изборите и при евентуалното им спечелване".

"При негативен сценарий за Манолова"

"Ако спечели вота – на първо време няма да има време за партия, ще си гледа кметството, но нека си спомним пробива на Борисов и ГЕРБ. Той стана именно от София", казват многозначително подкрепящите я.

И допълват, че при негативен за Манолова сценарий "едва ли ще се задоволи да бъде просто адвокат". "Ако загуби изборите, все пак ще е набрала инерция и именно тогава ще има възможност за направата на проект."

Центристка формация или модерна левица

При подобен развой на събитията те виждат "центристка партия" или "модерно ляво движение". Обяснението им е, че Корнелия Нинова е повела БСП в консервативна посока.

"България няма модерна левица – такава по европейски модел. Да не забравяме, че и АБВ на Първанов също е консервативна. Ето защо има място на терена за подобна структура", смятат хората около Манолова.

"Модерното ляво в Европа е по-скоро центристко. Нима в БСП не виждате, че този тип политици са избутани встрани", питат от Инициативния й комитет.

На Позитано 20 пък смятат, че ако Манолова поеме в посока собствена формация, то почти сигурно тя ще получи подкрепата на лидера на ПЕС Сергей Станишев и хората край него. Като доказателство за тази теза в левицата изтъкват последното противоборство Станишев – Нинова. "Той рано или късно ще отвърне на унижението, което му организирахме с евролистата", смятат негови съпартийци.

На това се дължи и първоначалното колебание в БСП дали да подкрепи Манолова на местните избори. "Тя ни поставя в много сложна ситуация – хем иска подкрепата ни, хем демонстрира, че не я иска. А за да не я желае публично, това означава, че има други планове", коментират на "Позитано 20".

Оттам виждат потвърждения за "новото ляво" или "центристки проект" в хората, които са се включили в Инициативния комитет за издигането на Манолова, или са обявили подкрепа за кандидатурата й впоследствие.

"Твърде много НДСВ-функционери са там. Старото НДСВ, после софийската организация на ДБГ, което означава, че партията е разделена – едната част с нея, другата с десните. Също така и Настимир Ананиев", обясняват от БСП. По думите им това означава само едно – че ще се инвестира в създаването на нова партия.

В крайна сметка софийската организация на социалистите в сряда вечерта реши почти единодушно да подкрепи кандидатурата на Манолова и предстои формално решението да бъде утвърдено от Пленума на партията.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG