Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директор на руска военна фирма е арестуван за кражба на американски търговски тайни


Александър Коршунов
Александър Коршунов

Високопоставен мениджър от руската отбранителна индустрия е бил арестуван в Италия по искане на Съединените щати. Обвинен е в опит да открадне търговски тайни от офиси на "Дженерал Електрик" в Охайо.

Александър Коршунов е 57-годишен служител на руската държавна United Engine Corp (Обединена двигателостроителна корпорация). Преди това е бил на висок пост в руското външно министерство. Задържан е на летището в Неапол на 30 август, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

Коршунов и Маурицио Бианки, бивш директор на италианското поделение на авиационната част на "Дженерал Електрик", са обвинени в това, че са поръчали на бивши служители на компанията да изработят доклад за аксесоари за самолетни двигатели, използвайки за това интелектуална собственост на американската компания.

"Дженерал Електрик Авиейшън" е сред най-големите в света производители на двигатели за граждански и военни самолети. През 2013 г. компанията придоби италиански производител на самолетни части.

Посолството на Русия във Вашингтон съобщи, че негови представители са посетили Държавния департамент и са изразили "решителен протест" срещу задържането на Коршунов. Те са го определили като "нелегитимно" и са настояли за "незабавно оттегляне" на искането за екстрадиция.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече ареста "нелоялна конкуренция".

Американските власти твърдят, че между 2013 и 2018 г. Коршунов е поръчвал на Бианки да наема настоящи и бивши служители на италианския клон на "Дженерал Електрик Авиейшън" за консултански дейности за производство на самолетни двигатели.

Всички патенти и интелектуалната собственост, възникнали в процеса на тази консултантска дейност, са записвани на името на Русия, съобщава правосъдното министерство на САЩ.

Коршунов е обвинен, че е "уредил и платил на служители да се срещнат с него през юни 2013 г. на авиационното изложение в Бурже, Париж, както и в през 2014 г. в Милано, за да обсъждат и ревизират техническите доклади".

Руската United Engine произвежда военно и гражданско авио оборудване. Фирмата е включена в списъка с американски санкции.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG