Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел вероятно ще получи ресор "Образование и култура"


Мария Габриел
Мария Габриел

Българският кандидат за нов мандат като еврокомисар Мария Габриел може би ще получи ресора "Образование и култура" в новата Европейска комисия с председател Урсула фон дер Лайен. Това става ясно от публикация на "Агенция Европа" (Bulletin Quotidien Europe), която предизвика поредната вълна от спекулации в европейските медии за разпределението на едни от най-важните постове в Брюксел.

Досега комисар по "Образование и култура" е бил унгарецът Тибор Навравич, а най-популярната програма, която влиза в него е "Еразъм" за обмен на студенти. Генерална дирекция "Образование и култура" разработва и провежда политиките на Комисията и в сектора на медиите, медийната грамотност и медийния плурализъм, напомня Дневник.

Премиерът Бойко Борисов каза, че е отхвърлил предложението Габриел да отговаря за външната политика и иска "комисар с истинско портфолио", в който по думите му, парите да не са предварително разпределени. Той допълни и че би запазил дигиталния ресор за България.

Ако решението българският еврокомисар да поеме ресора "Образование и култура" е потвърдено, това би било далеч от желанията на Борисов. Макар и да има някаква близост със сегашните отговорности на Габриел (Цифрова икономика и цифрово общество), преместването ѝ в такъв ресор ще изглежда в противоречие с неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия, пише Дневник.

Официалното представяне на бъдещата комисия е насрочено за 10 септември, но изтеклата информация бе публикувана в петък от основаната през 1953 г. Agence Europe, която е смятана за достоверен източник за случващото се зад кулисите в белгийската столица. Към бюлетина има прикачена и снимка на лист хартия с надпис "Списък" и предупреждение на дъното да не се разпространява. Самите автори на публикацията казват, че в петък е имало засилени спекулации след появата на списъка и че разпределението на позиции между 13 жени и 14 мъже трябва да се възприема предпазливо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG