Връзки за достъпност

Извънредни новини

500 лекари на година напускат България


5000 лекари са напуснали България за последните 10 години, а всеки втори лекар у нас е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз и сочат още, че една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари прогнозира, че само след 5 години 98% от семейните лекари ще са над 50-годишни. Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти, допълват от БЛС. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450.

"Нужни са по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", каза президентът на Югоизточноевропейския медицински форум доц. д-р Андрей Кехайов в ефира на Нова телевизия. Данните, изнесени от БЛС сочат, че над 60% от медиците у нас напредват към графата "трета възраст".

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри.

"Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", обясни доц. Сираков в интервю за Нова телевизия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG