Връзки за достъпност

Извънредни новини

Местните избори в Русия са сериозен тест за Путин и "Единна Русия"


Местните избори, които на различно ниво се провеждат днес във всички 85 региона на Русия, са сериозен тест за управляващата партия и президента Владимир Путин, чиято популярност продължава да спада.

В Москва активисти и политически експерти следят за нарушения в изборния ден. През изминалото лято руската столица бе обхваната от протести, които започнаха след решението на изборната комисия да забрани на независими кандидати да участват в изборите.

До средата на изборния ден няма постъпили сигнали за сериозни нарушения. Изключение е случай в Тува – малка област в южен Сибир, където мъже с маски, яздейки коне, са стреляли по автобуса, превозващ журналисти и изборни наблюдатели. Няма данни за пострадали.

В навечерието на изборите полицията в Москва арестува активист от организацията за следене на изборите "Голос". Това е една от най-активните неправителствени организации, която и преди е привличала вниманието на властите. През 2013 г. е класифицирана като "чуждестранен агент" и като такъв не може да получава финансиране от чужбина.

Управляващата партия "Единна Русия" загуби подкрепата на част от гласоподавателите, след като вдигна пенсионната възраст и увеличи Данъка добавена стойност (ДДС) с 2% до 20%. Предизвиквайки допълнително предизборно недоволство партията, която е и мнозинство в парламента, посрещна многохилядните и упорити протести, провели се в Москва, с брутално насилие и арести на стотици хора.

През последните месеци в много други градове в Русия също се проведоха протести срещу противоречиви предложения за справяне с боклука. Те отново бяха потушени с насилие от властите.

През май общественото доверие в самия Путин падна до най-ниското ниво за последните 13 години, по данни на държавната агенция за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ).

"Не е важен броят на кандидатите, участващи в избори, а как ще работят те, щом бъдат избрани", каза Путин, след като даде своя глас в Москва, предаде ТАСС. В отговор на въпрос на журналисти дали не би желал кандидатите да са повече и по-разнообразни, Путин отговори: "В някои страни има и по 30, по 50 и по 100. Това не променя качеството на работата им. Не е важно колко са, важно е качеството".

Изборите за градски парламент на Москва протичат в 45 едномандатни окръга, в три от които има възможност за експериментално електронно гласуване. Резултатът в столицата е от голямо значение, тъй като общинският бюджет възлиза на 43 милиарда долара и в момента се контролира изцяло от "Единна Русия". Секциите в столицата, където са регистрирани близо 7,3 милиона избиратели, ще работят от 08.00 до 20.00 ч. местно и българско време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG