Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Путин губи една трета от местата си на изборите в Москва


Руският опозиционер Алексей Навални се снима с избирателки, след като е гласувал на проведените в неделя местни избори.
Руският опозиционер Алексей Навални се снима с избирателки, след като е гласувал на проведените в неделя местни избори.

Управляващата партия в Русия понесе значителни загуби на местните избори в неделя. Опозиционни кандидати ще заемат 20 от 45-те места в Московската дума, показват резултатите от вота при преброени 99% от бюлетините, съобщи радио Свобода.

13 ще бъдат членовете на местния парламент от руската комунистическа партия. Либералната партия „Яблоко“ ще има три места. Избран беше и един независим кандидат, подкрепен от формацията. „Справедлива Русия“ ще има трима представители.

Останалите 25 места в Московската дума ще бъдат заети от независими кандидати, подкрепени от президентската партия „Единна Русия“. Формацията не издигна своя листа на местните избори в Москва заради спадащата ѝ популярност. Така партията на Путин загуби една трета от местата, които имаше в предишния мандат. На изборите през 2014 г. „Единна Русия“ получи 28 места в местния парламент в Москва. Още 10 подкрепяни от партията независими кандидати бяха избрани.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви „Единна Русия“ за победител в изборите. „Може да се каже, че „Единна Русия“ запази лидерските си качества и остава водеща политическа сила в страната“, каза той в централата на партията след като станаха ясни първите резултати. Данни от екзит пол така и не бяха публикувани, защото много граждани отказаха да кажат за кого са гласували на социолозите от близки до Кремъл агенции.

Управляващата партия обаче отбеляза загуби и в други региони. В местния парламент в Хабаровск най-много места ще има националистическата Либерално-демократична партия на Русия.

Опозиционерът Алексей Навални обяви за успешна своята стратегия „умно гласуване“. Той призоваваше гласоподавателите да гласуват за опозиционния кандидат с най-големи шансове да бъде избран, независимо от партийната му принадлежност.

Изборите бяха внимателно следени от международната общонст на фона на протестите, които започнаха в Москва преди месеци заради отказа на избирателната комисия да регистрира кандидати на опозицията. Стотици демонстранти бяха арестувани, при сблъсъци с властите бяха ранени десетки. Полицейското насилие при потушаването на протестите беше осъдено от правозащитни организации.

Независими няблюдатели на местните избори в неделя съобщиха за хиляди сигнали за изборни нарушения. Организацията „Голос“ съобщи за 1708 нарушения, включително 564 в Москва. Сред сигналите има такива за бюлетини с предварително отбелязан вот, вкарвани с кашони в изборна секция в град Сергиев Посад, Московска област.

В неделя руските граждани от 16 области гласуваха и за губернатори. Предварителните резултати сочат, че досегашните губернатори запазват постовете си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG