Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аплодисменти за пианиста Емануил Иванов


Емануил Иванов
Емануил Иванов

“Една голяма изненада за мен. Въобще не съм очаквал и съм преди всичко много благодарен", казва Емануил Иванов. Говори скромно, въпреки че само преди няколко дни цялата зала в италианския град Болцано става на крака и го аплодира продължително. 20-годишният българин спечели един от най-престижните и трудни музикални конкурси в света - международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“. Наградата беше обявена на 6 септември.

Още миналата година около четиристотин души от целия свят изпращат записите си за участие в музикалното състезание. Избрани са сто. Емануил преминава и предварителните прослушвания през август в същата зала, в която година по-късно печели голямата награда.

“Има винаги особено вълнение, но то е полезно в повечето случаи, защото така се получава по-истински контакт с публиката”, разказва пианистът пред Свободна Европа.

Срещата му с музиката започва още на ранна детска възраст, защото “родителите ми ме захранваха с най-хубавите образци на класическата музика”. Научава нотите на 6-годишна възраст. “По това време не съм мислил, че искам да стана пианист, беше само хоби”.

Не всяка година на конкурса „Феручо Бузони” се присъжда първа награда. През 1964 г. трета награда на конкурса печели Иван Дреников - български пианист, а на следващата година второто място заема Божидар Ноев. Носител на първа награда през 1957 г. е Марта Аргериш - една от най-големите пианистки на нашето време.

Емануил е носител на Голямата награда от международния конкурс ”Млади виртуози” в София. На 1 октомври ще свири в залата на ул. “Оборище” 5 (Музикалното училище).

Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ в родния си град. От 2013 г. до 2018 г. година учи пиано при Атанас Куртев, а днес е студент на Паскал Немировски в Кралската консерватория в Бирмингам.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG