Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият депутат от БСП Николай Малинов е обвинен като руски шпионин


Николай Малинов
Николай Малинов

Бившият депутат от БСП и председател на Националното движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на две руски организации, обяви във вторник главният прокурор Сотир Цацаров. Става въпрос за Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС е наложил 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников.

"В хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона", каза Цацаров.

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев при извършените 11 обиска са иззети телефони и документи, включително писан от Малинов текст на руски език за "необходимата геополитическа преориентация на България".

Сотир Цацаров съобщи на брифинг във вторник, че събираната информация е била предназначена за чужди организации с интереси в българския политически живот, както и за работата на български държавни органи.

Разследването е установило, че бившият депутат е приел да събира информация за двете руски организации срещу заплащане. Парите били предназначени, както за Малинов, така и за мероприятия, организирани от "Русофили", добави Иван Гешев.

На последните избори Малинов бе кандидат за депутат от листата на "Обединени патриоти". Той често участва в предавания на "Алфа", телевизията на партия "Атака". Решетников пък идваше често в България. През 2016 г. ръководеният от него институт поръчва социологическо изследване, което препоръчва профила на бъдещия тогава кандидат за президент на БСП.

Николай Малинов бе отведен преди ден в Националната следствена служба заедно с бившия главен редактор на в. "Дума" и секретар на НД "Русофили" Юрий Борисов. Към момента няма повдигнати обвинения на други, стана ясно от думите на Цацаров, който отклони журналистическите въпроси с цел "да защитим класифицираната информация и националната сигурност".

Малинов е обвинен по член 105 от Наказателния кодекс, който предвижда от 5 до 15 години затвор. Разследващите са му определили гаранция от 50 000 лв., след което е бил освободен. Цацаров обяви още, че първоначално подчинените му са разследвали схема за пране на пари по въпросното дело.

Преди ден стана ясно, че по делото са били разпитвани и други представители на НД "Русофили", сред които главният секретар Кристина Иванова, зам.-председателят Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов и проф. Ваня Добрева. Сред привиканите в следствението бе и социологът Живко Георгиев.

"Става въпрос за предизборни маневри на двама души – (Бойко) Борисов и (Иван) Гешев", коментира по този повод бившият ръководител на Националната служба "Сигурност" и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов във вторник пред БНР.

"Тази история е абсолютен кьорфишек. Борбата е за сърцата и умовете на определен кръг хора и то особено на евроатлантически ориентираните на предстоящите избори да подкрепят Борисов", смята Атанасов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG