Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп уволни съветника си по националната сигурност Джон Болтън


Доналд Тръмп и Джон Болтън
Доналд Тръмп и Джон Болтън

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън е отстранен от поста. Това стана ясно от публикация на американския президент Доналд Тръмп в Туитър, в която посочва като причина за поисканата оставка „сериозни противоречия“ между двамата по ключови въпроси. Самият Болтън твърди, че сам е предложил да напусне.

Той беше назначен за съветник по националата сигурност през април 2018 г. след последователното напускане на предшествениците му Майкъл Флин и Хърбърт Макмастър. Болтън беше сред поддръжниците на твърда позиция спрямо Иран, Северна Корея, Русия и Афганистан.

Според източници от Белия дом, цитирани от Си Би Ес, той се е противопоставил на намерението на Тръмп да преговаря с Техеран, както и на евентуалните разговори за постигане на мир с талибаните в Афганистан. Членове на администрацията на президента обвиниха Болтън за провала на срещата с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, защото по думите им е поставил на дневен ред искания, с които Пхенян няма как да се съгласи.

Според друга неофициална информация, цитирана в американски медии, Доналд Тръмп е обвинил Болтън за неуспехите на американската политика спрямо кризата във Венецуела. Президентът е бил недоволен, защото според него Болтън го е подвел, че падането на режима на президента Николас Мадуро е неизбежно.

Пред Би Би Си бивш член на администрацията на Тръмп е обяснил, че Болтън е имал склонност да действа некоординирано с останалите високопоставени служители на Белия дом. Държавният секретар Майк Помпео пък коментира, че двамата често са имали несъгласия.

Като изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност е назначен заместникът на Болтън Чарлз Купърман. Очаква се следващата седмица Тръмп да определи титуляр на важния пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG