Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната организация на БСП подкрепи Мая Манолова за кмет на София


Мая Манолова
Мая Манолова

Софийската градска конференция на БСП подкрепи независимата кандидатура на Мая Манолова за кмет на столицата със 142 гласа от общо 144-има присъстващи.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пък единодушно бе избран за водач на листата за общински съветници в предстоящите местни избори, обяви партийният председател Корнелия Нинова. На 15 септември предстои Пленумът на БСП да одобри номинациите за всички общини в страната.

До очакваната подкрепа за Манолова в София се стигна, след като всички 17-има вътрешнопартийни кандидати са си направили самоотвод, стана ясно по време на брифинга след конференцията. Взето е и решение социалистите да се срещнат с омбудсмана в оставка, за да обсъдят политиките от програмата на БСП, по които могат да постигнат съгласие.

Още прединачалото на партийното събрание Калоян Паргов коментира пред медиите, че "единствената възможност да нанесем съкрушителния удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова".

"Вие ще изберете кандидата за кмет, когото ще подкрепим. Вие ще си подредите листата. Ще си кажа личното мнение. Човек с голямо доверие, който е уважаван от БСП, но може да събере и допълнителна подкрепа извън нас с ясни ангажименти към софиянци и с нашата сила като партия и екип, може да бъде успешен модел за спечелване на София и промяна в София", обърна се Нинова към делегатите преди гласуването.

Паргов дори допусна, че на втори тур социалистите и Манолова могат да получат подкрепа от избирателите на "Демократична България" срещу Йорданка Фандъкова, защото в София "имаме общи идеи с градската десница, а ГЕРБ разчитат на разделението дясно-ляво".

Като основни условия за промяна на модела на управление на столицата, той посочи "ликвидиране на абсолютната доминация на ГЕРБ в Столичния общински съвет, второ – формирането на мнозинство в следващия общински съвет, алтернативно на ГЕРБ, а трето – избран кмет, подкрепящ и изпълняващ програмата на новото мнозинство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG