Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Израелска анексия на Западния бряг би била нарушение на правото


Израелският премиер Бенямин Нетаняху сочи карта на Западния бряг
Израелският премиер Бенямин Нетаняху сочи карта на Западния бряг

Евентуална частична анексия на Западния бряг от страна на Израел би представлявала "тежко нарушение на международното право", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

Коментарът му дойде във връзка с изказването на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който обяви намерения да анексира Долината на Йордан и Северно Мъртво море, ако бъде преизбран на поста си.

Във вторник Натаняху отправи предизборно обещание да анексира окупирания още през 1967 г. регион, за който палестинците настояват да бъде част от тяхна бъдеща, независима държава.

Срещу плана на Нетаняху вече се изказаха редица държави от региона.

В сряда от Арабската лига коментираха, че планът на израелския премиер ще „торпилира“ основите на мира.

За външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу обещанието на израелския лидер е расистко.

За Западния бряг има сключен мирен договор от 1990 г., с който се уреждат ангажиментите на израелци и палестинци да охраняват региона и да поддържат мира в него. От "Ройтерс" коментират, че действията на Нетаняху са опит да парира изтичането на гласове в полза на крайно десни партии, които от години се обявяват за анексията на териториите от страна на Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG