Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свободата е робство. Невежеството е сила. Държава и медии като автори на фалшива новина


Йордан Бонев дава изявление пред националните телевизии. Изключение е бТВ
Йордан Бонев дава изявление пред националните телевизии. Изключение е бТВ

„Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила“. Често се сещаме за тези думи от антиутопията „1984“ на Джордж Оруел. Но не толкова често ставаме свидетели на буквално следване на „насоките“, описани в тази книга.

Почти всички национални медии тиражираха безкритично „новината“ за готвен преврат. Министърът на вътрешните работи официализира тази „новина“ с коментара си. Достатъчно на брой журналисти не си зададоха задължителните въпроси „Кой? Какво? Къде? Кога? Как?“ Техните редактори също. Така публиката на БНТ, Нова телевизия, Канал 3, България Он Еър, както и на десетки други интернет издания, научи, че едни хора готвят преврат, а държавата знае за това и взима мерки. В тази компания се забелязва отсъствието на бТВ.

Вече знаете историята:

Български гражданин, на име Йордан Бонев, изпраща във вторник до определени медии писмо, че предстои да внесе сигнал в прокуратурата за готвен държавен преврат и размирици по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Прилага скрийншотове от чатове между бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и своя баща, Венцислав Ангелов, известен като Чикагото.

И двамата „участници“ казват, че снимките са на фалшиви профили и отричат да са участвали. Бонев прилага и видео и аудио записи от свои разговори с Иванчева, в които обсъждат протестите. Никъде в тези записи не става дума за организиране или финансиране на нещо. В просторните си обяснения в сигнала Бонев прави заключения за подготовка за преврат, финансирана от издателя Иво Прокопиев и банкера в изгнание Цветан Василев.

Още същия ден Фейсбук страницата „Наука и критично мислене“, следвана от над 60 хиляди души, разкрива, че профилите са фалшиви. В сряда сутринта колегите от „Оффнюз“ подробно обясняват кое и как е „съшито с бели конци“ в тази история. Малко по-рано Йордан Бонев е поканил медии пред Съдебната палата, за да внесе предварително анонсирания сигнал. Микрофоните са насочени към него. От последвалите репортажи не личи да е имало въпроси.

Кой?

От последвалите репортажи не личи и още нещо - някой да си е задал задължителния въпрос "Кой?". Йордан Бонев не е ново лице за българските медии. Той е участник в т.нар. контрапротести през лятото на 2013 г., насочени срещу хората, които протестираха с искане на оставката на премиера Пламен Орешарски заради избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Бонев подкрепя Пеевски, гостува в Министерския съвет на Орешарски, появява се заедно с Николай Бареков.

Няколко месеца по-късно Бонев влиза и в Народното събрание, за да свидетелства за „готвен преврат“ срещу правителството на Орешарски. Тогава той твърди, че Бойко Борисов му предлагал 500 хиляди лева, за да радикализира протестите и да свали кабинета. Днес Бонев твърди, че му предлагали 400 хиляди лева, за да радикализира протестите и да свали... Борисов. Нито едно от твърденията на Бонев не е потвърдено.​

В сряда, в 17:23 часа, колегите от „Медиапул“ припомнят подробно всичко това. До централните емисии на телевизиите остава много време. Нито журналистите, нито редакторите обаче, изглежда, са забелязали тази публикация. Зрителите са лишени от отговора на въпроса „Кой?“. По-късно вечерта колегите от „Дневник“ също публикуват подробно цялата картина. Дежурните за сутрешните блокове на големите медии, изглежда, отново не забелязват тази публикация.

Какво?

Въпреки че снимките от чатове не са от профилите на посочените лица и въпреки че никъде в записите не се говори конкретно за купуване на протести и финансиране от посочените лица, това не пречи на сериозна част от медиите да отделят сериозно място на тази история.

БНТ избира сюжета за втора новина, веднага след шпионската афера. Отделя 3 минути за него и чак накрая споменава, че Иванчева отрича чатът да е истински. Репортажът съобщава за „видео, в което Иванчева го (Бонев – б.р.) инструктира как да бъдат подготвени хората, които ще дойдат на протеста“, въпреки че записите не дават основание за такова твърдение.

Нова телевизия отделя 4 минути за тази история, макар и не толкова напред в емисията си. Отново нито дума за това кой е Йордан Бонев и каква „успеваемост“ имат досега твърденията му.

Легитимация от властта

Фалшивата новина придобива легитимност, когато към нея са добавени коментарите на държавни институции. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов казва в Народното събрание:

„Следим този процес, има такива сигнали. И ние сме притеснени от това, което чуваме по оперативен път, че евентуално могат да възникнат някакви нарушения на обществения ред“.

Зрителите вече знаят, че има нещо сериозно, щом и властта се е ангажирала с него. Новината е „препрана“.

В края на миналата седмица Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), БНТ и БНР разпространиха своя позиция след публикуването на порнографски снимки от сайта „Пик“, макар и да не споменаха повода. Те заявиха, че „дълбоко вярват в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата професия“ и споменаха, че са приели и спазват Етичен кодекс.

В самото начало на Етичния кодекс на българските медии се казва:

1.1.1.Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

Сами може да прецените кое в тази история е точно и проверено, и дали има скрита информация.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG