Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рискът от рецесия в Германия е рекордно висок, криза и в България


Несигурност във водещата германска индустрия - автомобилната, влошава перспективите пред най-голямата икономика в ЕС
Несигурност във водещата германска индустрия - автомобилната, влошава перспективите пред най-голямата икономика в ЕС

Увеличават се рисковете от рецесия на най-голямата икономика в ЕС – германската. През август вероятността от нулев растеж се е увеличила от 43 до 59,4%, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на Института за макроикономика.

Това са най-високите показатели от 2012/2013 г. насам.

Германският промишлен сектор, който е силно експортно ориентиран, е жертва на търговските войни и несигурността около Брекзит, посочва „Ройтерс“.

Институтът за Световна икономика в Кил съобщи в сряда, че очаква германската икомомика да се свие с 0,3 на сто през третото тримесечие, което ще означава техническа рецесия.

Свиване на търсенето се регистрира за второ тримесечие поред, което създава опасения, че забавянето ще засегне и други сектори, включително пазара на труда и потребителското търсене.

„Надеждите, че потребителското търсене ще спаси Германия от рецесията, намаляват бързо“, коментира Себастиян Дълен от Института по макроикономика. „Това увеличава натиска върху Европейската централна банка да охлаби монетарната си политика“.

Анализаторите се позовават на намаляващите поръчки и индустриално производство, както и на ограничаване в предлагането на работни места и в очакванията на бизнеса. Според тях излизането на Обединеното кралство от ЕС ще предизвика допълнителни трудности за автомобилната индустрия, която вече е засегната от по-строгите правила за въглеродните емисии.

„За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР в четвъртък.

Износът през юли се е свил с 6,4%, а индустриалното производство намалява през юни и юли.

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите, и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев.

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев заяви, „когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG