Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръгбисти и борци се конфронтираха с протест срещу номинацията на Гешев


Група от няколко десетки ръгбисти и борци от Перник се конфронтира словесно с част от присъстващите на протест срещу безалтернативната номинация на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от гражданското движение "БОЕЦ" в четвъртък.

Още в началото на демонстрацията пред Съдебната палата в София, обявено за 15.00 часа, се бяха обособили две големи групи. Едната стоеше откъм ул. "Алабин" и в нея преобладаваха млади мъже в спортна форма, облечени предимно в черни дрехи.

Другата група, разположена откъм ул. "Позитано", включваше хора на различна възраст, повечето от които присъстваха и на досегашните три протеста срещу номинацията на Гешев, организирани от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и извънпарламентарната партия "Да, България".

По неофициална информация на Свободна Европа повечето от мъжете, облечени предимно в черно, са от ръгби футбол клуб "Валяците" в Перник. Освен тях се отличаваха и момчета с тениски с отличителния знак на Българската федерация по борба, както и такива с наранявания на ушите, характерни за професионалните борци.

Доста от тях присъстваха и на протеста срещу Гешев, организиран от "Правосъдие за всеки" във вторник, но тогава останалите присъстващи бяха много по-многобройни. За разлика от ситуацията преди два дни, в четвъртък голямата група млади мъже и роми се ясно се открояваше.

Стигна се дори до молби от организаторите на протест към охраняващите го полицаи поне да отделят с кордон двете групи. Това обаче не се случи с формалното обяснение на униформените, че спортно изглеждащите мъже са дошли на същия протест и не нарушават обществения ред.

Двете групи обаче влязоха в словесен конфликт, след като към облечените в черно бяха отправени обвинения по мегафон, че са дошли, за да провокират физически сблъсъци, както и, че са платени контрапротестиращи. Това предизвика освирквания и псувни от страна на ръгбистите и борците.

Напрежението допълнително бе нагнетено от поета и протестен активист Манол Глишев, който ги нарече "бивши и бъдещи пандизчии", "дилъри" и "продажници". Последваха заплахи за физическа саморазправа срещу Глишев и призиви от типа: "Ела да полежиш 5 години вътре". В друг момент към спортистите полетяха стотинки, на което те отвърнаха със същото. В крайна сметка до физически сблъсък не се стигна, като в края на демонстрацията няколко от мъжете в черни дрехи дори проведоха приятелски разговор с Глишев.

Основните искания на организаторите от "БОЕЦ" са оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, отваряне на нова процедура с възможност за участие на неправителствени организации и адвокатурата, оставка на правителството и приемане на Закон за лустрацията.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG