Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест срещу мръсния въздух в Русе блокира Дунав мост


Русе
Русе

Протест с искане за чист въздух блокира движението на кръговото кръстовище на граничен пункт „Дунав мост“. Под надслов „Русе иска да диша“ хората поискаха да се обърне внимание на непрестенното замърсяване на града.

„Проблемът с обгазяването на града е от десетилетия и почти не се вземат мерки, даже се влошава. Навлизането на толкова много промишлени производства също утежняват тази ситуация“, каза пред БНТ един от протестиращите.

Бяха отправени искания към отговорните за чистотата на въздуха институции за това всички заводи да бъдат подложени на инспекция, както и да се пестят средства за пречиствателни инсталации. Русенци искат също да бъдат поставени табла за постоянен мониторинг на въздуха, както и общината ежеседмично да мие улиците в града и междублоковите пространства.

"Протестът е за пореден път. Ние дишаме отрови от производството, което е около Русе. Крайно време е това да спре и институциите да си свършат работата“, заяви един от организаторите на протеста Галичка Николова, цитирана от „Дневник“.

В Русе протестите срещу обгазяването на града започват още в края на 80-те години, а през ноември 2018 г. около 800 души отново блокираха "Дунав мост" . В края на миналата година само 30 от 100 дни в Русе се оказаха с приемливо качество на въздуха според европейския индекс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG