Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи учебен ден за 700 хил. ученици. Променят се учебните програми за 4 и 10 клас


Първият учебен ден във Варна. Снимка: БТА
Първият учебен ден във Варна. Снимка: БТА

Над 700 хил. ученици влизат в понеделник в класните стаи в цялата страна. От тях 60 хил. са първокласниците по данни на Министерството на образованието и науката. По данни на ведомството родителите на 19 хил. деца не желаят да ги образоват, а за други 25 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят, няма данни къде живеят.

Пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че се е увеличил броят на учениците от семейства с по-ниско образование, за първи път те са повече от тези от семейства с по-високо образование.

Вълчев изтъкна още, че от тази учебна година за пръв път всички социални помощи се обвързват с посещаването на децата на училище. Той каза, че нито една мярка за вкарване на децата от проблемни семейства в училище не е достатъчна. Това е и причината да се изготви този механизъм за включване на учениците чрез посещения по домовете от групи, които се състоят не само от социални работници и представители на общините, а и от учители.

Според министъра недоволството от тази мярка не може да се нарече протест. "Това са групи, които протестираха срещу Стратегията за детето. Няколко учители, които никога не са ходили на обходи, инициират това. Много жалко, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа", обясни министърът.

Вълчев каза също, че криза за учители няма да има, но на места бройките няма да бъдат попълнени. От 1 януари средната им брутна заплата ще стане 1500 лв. Недостигът на учители засяга главно предмети като математика, химия и физика, тъй като всяка година се пенсионират около 4500 преподаватели.

Новата учебна година идва и с промени, които засягат учебния процес. Учениците, завършващи 10 клас, ще трябва да се явяват на национално външно оценяване. Задължителни ще са изпитите по български език и литература и математика. По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии, за които при определени резултати учениците ще получават сертификати.

Промени ще има и в изпитите след четвърти и седми клас, като учебната година за четвъртокласниците е удължена до 16 юни. Завършващите начално образование ще държат изпити само по български език и литература и по математика, но не и по Човек и природа и Човек и общество, както досега. Според образователното министерство с новите програми обучението се променя така, че само с двата изпита ще може да се оцени функционалната грамотност на учениците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG