Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев има качествата да бъде главен прокурор, единодушно прие комисия във ВСС


Иван Гешев
Иван Гешев

Единственият кандидат за следващ главен прокурор – настоящият заместник на Сотир Цацаров – Иван Гешев, притежава необходимите професионални качества, за да заема този пост. Това реши единодушно в понеделник Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия във ВСС.

Наличието на необходимите професионални качества у Гешев бе обосновано със статистически данни, обобщени в доклада на КАК и представени от члена на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева.

Даниела Машева (вляво) и Иван Гешев
Даниела Машева (вляво) и Иван Гешев

Като редови прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура между 2006 и 2016 г. настоящият заместник на главния прокурор е постигнал със свои обвинителни актове осъдителните присъди на общо 233-ма души. В доклада на Машева обаче не бе уточнено колко от тях са се споразумели с прокуратурата, и колко са били осъдени след разглеждането на съдебен процес.

Освен че бе прочетена подробна справка за всички негови постановление, участия в съдебни заседания и заповеди, които е разписал като ръководител на специализираната прокуратура между 2016 и 2018 г. Машева не пропусна и направените от Гешев предложения до главния прокурор, изисканите от него доклади по преписки и досъдебни производства, както и факта, че той оглавява отделите "Специализиран", "Международен" и "Досъдебен" във Върховната касационна прокуратура.

"Всички тези данни свидетелстват за широтата на правната му компетентност"


"Всички тези данни свидетелстват за широтата на правната му компетентност и отличните му ръководни умения", обобщи доклада на КАК Даниела Машева, след което думата бе предоставена на самия Гешев.

Той благодари на всички негови колеги от прокуратурата и правоохранителната система, изпратили на ВСС рекордните над 80 положителни становища за кандидатурата му, след което сподели разбирането си, че "за да се постигнат резултати трябва да има взаимодействие и колегиалност, а становищата показват, че такова през годините е изградено".

"Тези, които очакваха някакво компрометиране от резултатите от работата ми, ще останат разочаровани"


"Тези, които очакваха някакво компрометиране от резултатите от работата ми като прокурор и следовател, най-вероятно ще останат разочаровани, така че ги съветвам да се насочат към други сегменти от своята дейност", обърна се задочно към своите критици Иван Гешев.

Предстои във вторник Етичната комисия на колегията да се произнесе и по отношение на нравствените качества на Гешев. С това процедурата по избор на наследник на Цацаров ще навлезе в заключителния си етап – на 9 октомври Прокурорската колегия ще разгледа и приеме становищата на двете комисии. Изслушването на единствения кандидат пред Пленума на ВСС и гласуването пък са насрочени за 24 октомври.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG