Връзки за достъпност

Извънредни новини

Теодор Ушев за минотаврите, израснали в тъмните мазета на социализма


Теодор Ушев
Теодор Ушев

"Отне ми 7 години тежък физически труд, беше като копаене в мина. В края на деня ме болеше всичко - гръб, ръце, очи", казва артистът Теодор Ушев за работата си по филма "Физика на тъгата", базиран на едноименната книга на Георги Господинов. 27-минутният анимационен филм спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

Необичайната техника за рисуване, използвана от художника във филма, се нарича енкаустика и се използва за първи път в анимацията. "Трябваше да "изобретявам" в движение как да движа изображението", обяснява Ушев в интервю за Свободна Европа.

"Първите капсули на времето са египетските саркофази. Вътре са поставяли обекти от всекидневния живот на починалите. На капака на мумията рисували реалистичен портрет с горещ восък и пигменти. Те са запазени 20 века като цвят и текстура. Оттам ми хрумна идеята да използвам тази толкова солидна като резултат и толкова флуидна като процес техника", разказва режисьорът за причините за избора на уникалния метод.

За него филмът "Физика на тъгата" е точно това - "капсула на времето", която разказва една история през различни "обекти, спомени, мелодии".

"Прочетох книгата за една нощ. Разпознах и своята история в нея. Историята на децата - минотаври, израснали в тъмните мазета на социализма. Сутринта вече имах идея за филм. Не познавах Георги лично, писах му, той каза да. И аз се заех със "съсипването" на книгата му", разказва Теодор Ушев.

Въпреки че историята във филма е разказана по много личен начин, режисьорът подчертава, че той не е биографичен. "Просто има лични истории, истории на мои приятели, истории на Георги, всичко смесено в една фикция", допълва той.

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Завършва "Графичен дизайн" в Художествената академия в София през 1995 г. и се мести в Канада четири години по-късно. Преподава и провежда различни уъркшопове и майсторски класове в повече от 20 университети и фестивали по света. Анимационните му творби – късометражните филми „Тауър Бауър“ (2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ (2006) и „Човекът, който чакаше“ (2006), по текст на Кафка – печелят множество награди по света.

Неговият филм Gloria Victoria (2013) е обявен за най-добър анимационен филм на годината и е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“), която е посветена на творчеството на Ушев. Неговият филм "Сляпата вайша" е номиниран за наградата „Оскар“ за късометражен анимационен филм през 2017 г.

По повод последния си филм "Физика на тъгата" Ушев казва, че се е припознал в разказа на Георги Господинов, защото смята себе си за част от онова „изгубено поколение“. В интервю за онлайн арт списанието Zippy Frames артистът казва, че книгата го е развълнувала силно при първия прочит. Затова и решава да я адаптира в анимационен филм.

"Рисувам мой портрет, портрети на дъщеря ми, на баща ми, за да разкажа историята на цялото поколение Х. Като Фаюмските портрети по саркофазите – пълни с истории. Разкази за нещастието и тъгата на едно поколение, което имаше шанса, надеждите и възможността да направи света по-добър. И се провали“, пояснява Ушев.

На въпрос на Свободна Европа защо избира да прави анимационни филми, Ушев отговаря, че смята анимацията за "медиума, в който се изразявам най-добре, който включва в себе си всички изкуства".

"Анимацията е еквивалент на поезията в литературата. Не се продава масово, не сме звезди, няма претенция, бляскавост, слава. Просто малки, персонални филми. Е, понякога се случва да уцелим ваксата (восъка) и да докоснем повече хора", допълва той.

Единствената прожекция за България на филма "Физика на тъгата" ще бъде в рамките на филмовия фестивал "Киномания" на 17 ноември в София, заедно с анимационен кино-концерт по "Четирите годишни времена" на Вивалди.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG