Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Къв си ти, бе?! 'Що ни снимаш?" Как указ от 1963 г. се използва до днес срещу инакомислещи


Снимката, заради която Веселин Боришев се озова в ареста на столичното Първо РПУ
Снимката, заради която Веселин Боришев се озова в ареста на столичното Първо РПУ

Хулиганство ли е да снимаш полицаи докато са на работа? Могат ли да те арестуват за това и да те изправят пред съда? Според служителите на столичното Първо РПУ, заключили миналия петък фоторепортера на "Клуб Z" Веселин Боришев, отговорът на тези два въпроса е положителен.

Журналистът е арестуван в градинката пред хотел "Рила" малко преди да отиде на поредния протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор пред Съдебната палата. Версията на униформените: снимал ги е без разрешение, бил е в нетрезво състояние и ги е обиждал.

"Какъв си ти, бе?! 'Що ни снимаш?" Аз отговарям, че съм журналист"

"Седнах на една пейка да изпуша две-три цигари преди да отида на протеста. По едно време градинката тотално "посиня". Веднага си дадох сметка, че полицаите идват от Съдебната палата, където се редуват на смени да охраняват протеста. В този момент бях без фотоапарат, но автоматично вдигнах телефона и направих няколко снимки като бекграунд към събитието, което щях да снимам след това. Последваха реплики от типа: "Какъв си ти, бе?! 'Що ни снимаш?" Аз отговарям, че съм журналист. "Какъв журналист си ти, бе?!" И оттам се почна – аз им отговорих с подобен тон и общо взето това беше поводът за ареста", разказа Боришев пред Свободна Европа.

Въпреки че той е представил журналистическа карта пред полицаите, те го задържат за 24 часа в Първо РПУ. Заповед за задържане не му е представена. Дошлият часове по-късно в районното адвокат Николай Хаджигенов също не успява да я види.

Веселин Боришев
Веселин Боришев

На следващия ден Боришев е изправен пред Софийския районен съд по бързата процедура, предвидена в Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ) от 1963 г. Магистратите го оправдават и фоторепортерът е освободен без никаква санкция.

"Мотивите на съда се изчерпват с две неща. Първо, не е налице деянието изобщо – дребно хулиганство. Второ, деянието очевидно е малозначително, което е отразено и от съставилия акта в Първо РПУ. Тоест, няма как да бъде едновременно малозначително и дребно хулиганство. От МВР са се объркали, както обикновено… Бяха написали, че се е държал лошо с тях, бил ги обиждал и т.н. Да, ама това не е хулиганство. Освен това, като са го написали, трябва и да се докаже, а те не могат", коментира адвокат Хаджигенов пред Свободна Европа.

Разпоредбите на УБДХ предвиждат глоба от 100 до 500 лв. или задържане в поделение на МВР за до 15 денонощия. Указът се използва в случаите, когато полицията няма доказателства за едро хулиганство (с причинени имуществени или физически щети, например), които да представи на прокуратурата, за да води тя дело по Наказателния кодекс.

"Дребното хулиганство е административно нарушение, не може да служи за основание за задържане"

"В заповедта му за задържане, която не ни връчиха, но аз поисках от съда да се запозная с нея и я снимах с телефона си, е записано, че основанието за задържане е УБДХ, което е правен абсурд. Тази заповед още преди да я обжалвам е незаконосъобразна, защото дребното хулиганство е административно нарушение, тоест, не може да служи за основание за задържане под стража", обясни адвокат Хаджигенов.

Фрагмент от заповедта за задържане на Боришев
Фрагмент от заповедта за задържане на Боришев

По думите му самото наименование на нормативния акт подсказва неговата архаичност и в съвремието ни той се използва от органите на реда предимно, за да предават на съда хора, които не биха могли да подведат под отговорност на друго основание.

"Самият УБДХ е проблем"

"Самият УБДХ е проблем. Този указ е от 1963 г., той е тоталитарен инструмент с цел държане в подчинение на инакомислещите. По този указ пращаха хората с дълги коси в тухларната, както и тези, които слушаха западна музика. […] Това трябваше да бъде отменено още 1990 г., а от МВР го използват до ден-днешен, когато нямат достатъчно данни за едро хулиганство. В София тези бързи производства по УБДХ почти никога не минават, но в провинцията е страшно. Там намират съдия, който се познава с шефа на районното, с когото през ден ядат и пият ракия заедно в кръчмата, и той се произнася", добави юристът.

Ивайло Иванов и Младен Маринов
Ивайло Иванов и Младен Маринов

Случаят с Веселин Боришев предизвика безпрецедентно извинение от ръководството на МВР още през уикенда. Главният секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов лично поднесе своето извинение и това на министър Младен Маринов пред главния редактор на "Клуб Z" Светлана Джамджиева. Стана ясно още, че по случая е в ход вътрешна проверка.

Премиерът Бойко Борисов също се намеси, поемайки ангажимент пред онлайн изданието да организира заедно с правосъдния министър Данаил Кирилов законодателни промени, с които Указът за борба с дребното хулиганство "да бъде преработен или премахнат".

Това не е първият път, в който Борисов предприема промени в УБДХ. Случи се още в първия му мандат като министър-председател заради решение на Конституционния съд от 2011 г., с което бе обявена за противоконституционна частта от указа, регламентираща едноинстанционно съдебно производство без право на обжалване. Тогава обаче Борисов не бе склонен да премахне изцяло УБДХ.

"УБДХ е акт, приет през 1963 г., при различни обществено-икономически условия"

"Указът за борба с дребното хулиганство е акт, приет през 1963 г., при различни обществено-икономически условия. Независимо от това не би следвало понастоящем да се предлага пълната отмяна на този нормативен акт, тъй като би се стигнало до законодателна празнота по отношение на наказването на проявите, които не са хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс", се посочваше в мотивите към последните промени в указа, подписани от министър-председателя.

Осем години по-късно Борисов вече допуска възможността УБДХ да бъде напълно отменен.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG