Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подновяват се преговорите за назначаването на Кьовеши за европейски главен прокурор


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейският парламент и Съветът на ЕС ще подновят тази седмица преговорите за избора на първия европейски главен прокурор. Това става възможно, след като миналата седмица лидерите на политическите групи избраха нов преговорен екип.

Преди изборите Европейският парламент даде своето предпочитание за румънката Лаура Кьовеши, но страните членки посочиха за свой фаворит френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и до избор така и не се стигна.

Новият преговорен екип ще бъде воден от председателите на парламентарните комисии за граждански свободи и бюджетен контрол - испанският социалист Хуан Лопес Агилар и германската християндемократка Моника Холмайер. От страна на Съвета разговорите ще води Финландия, която в момента е ротационен председател.

Безизходицата с избора на европейски главен прокурор продължи през цялото лято, тъй като се изчакваше конституирането на Европейския парламент. Междувременно Франция даде индикации, че може да оттегли кандидатурата на Бонер, за да бъде намерен компромис. Формално обаче той остава кандидат, съобщи източник от Съвета пред Свободна Европа в Брюксел. Самият Бонер също потвърди, че не се е оттеглил от състезанието в интервю за базирания в белгийската столица сайт “Политико”.

Европейската прокуратура би трябвало да започне работа преди края на годината, но затова е необходимо да има титулярен ръководител, който да подбере националните прокурори в отделните страни членки. Службата на европейския прокурор ще разследва престъпления, свързани с усвояването на еврофондове, измами с ДДС и пране на пари, засягащи повече от една европейски държави.

Кандидатурата на Кьовеши беше посрещната добре в Брюксел главно заради резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта по времето, в което тя оглавяваше местната дирекция за борба с корупцията DNA. Социалдемократическото правителство на Румъния я освободи за превишаването на правата й и положи огромни усилия в ЕС да блокира избирането й начело на европейската прокуратура, което съвпадна с румънското председателство на Съвета на ЕС.

По информация на в. “Файненшъл таймс” България е била сред страните, които са гласували в Съвета срещу Кьовеши. Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов каза, че София е променила позицията си и вече подкрепя нейния избор за европейски главен прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG