Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов: Въздухът е навсякъде и е трудно да докажете кой цапа


Neno Dimov
Neno Dimov

"Въздухът се разпростира навсякъде и е много трудно да докажете кой цапа."

Така екологичният министър Нено Димов обобщи във вторник пред Нова телевизия проблема със замърсяването на въздуха в няколко града в страната. Той отговаряше на въпроси на протестиращи граждани от Перник, Бургас, Русе, Гълъбово и други.

Въпреки нарастващото местно недоволство, заради което прокуратурата започна проверки в няколко електроцентрали, според Димов България е сред страните с най-малко изгаряни отпадъци в топлоцентралите.

Екоминистърът изнесе данни, според които средното европейско ниво по този показател е 28.1%, докато в България е 3%. Единствено в Гърция, Кипър, Хърватия и Малта, горят по-малко отпадъци, добави Димов.

Обясни и, че целта на Европа е в рамките за следващите 10-15 години да се депонира не повече от 10 на сто от сметта, което при максимално зададени 65% от боклуците да бъдат рециклирани "имате една разлика от 25%, които трябва да се изгарят".

По отношение на ТЕЦ "Брикел" Димов коментира, че през август в него пробно са изгорени 17 000 тона отпадъци. При максимално разрешени 500 000 тона. Екоминистърът обаче не успя да отговори откъде идват останалите.

"После няма да е 30 пъти повече, защото в момента тече проверка и защо са се получили тези 500 000 тона и защо районната инспекция е дала такова разрешение, ще стане ясно. Така или иначе това няма да бъде изгорено и тук, когато става дума за тестово изгаряне е, да се вземат замервания и да може да се каже през какви процедури и дали въобще може да се разреши", добави екоминистърът.

Отчете и 9 прекратени процедури за искане за разрешително за горене без екооценка от общо 10 заявления. Но не успя да отговори какво е общото количество изгорени отпадъци през миналата година, нито какво ще е то през следващата: "За следващата не можем да кажем. За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG