Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отхвърлените кандидат-комисари


Въпреки че Европейският парламент може да одобри или отхвърли само целия състав на Комисията, а не отделни нейни членове, известни са случаи, при които под натиска на евродепутатите кандиати за комисари са оттегляни.

За пръв път това се случва през 2004 г., когато Жозе Мануел Барозо е принуден да иска от Италия и Латвия да номинират нови комисари. Тогава ЕП заплашва да гласува против цялата комисия заради Роко Бутильоне, критикуван заради коментарите си за ролята на жените в обществото и ЛГБТ общността, и Ингрида Удре, заподозряна в злоупотреби.

През 2009 г. номинираната от България Румяна Желева е заменена от Кристалина Георгиева. Причината е, че Желева не е декларирала притежанието на фирма, докато е била евродепутат. Освен това на изслушването тя се показа неподготвена за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

През 2014 г. номинацията на Словакия е отхвърлена и предложената Аленка Братушек е заменена заради липсата ѝ на специфични познания по темите в портфолиото, за което е предложена. Унгарецът Тибор Наврачич е одобрен, но за различен ресор.

XS
SM
MD
LG