Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще преговаряме за силно ционистко правителство". Нетаняху и Бени Ганц с изравнени резултати


Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху

Часове след края на извънредните парламентарни избори в Израел партията на премиера Бенямин Нетаняху Ликуд и тази на основния му опонент Бени Ганц "Синьо и бяло" са с изравнени резултати, съобщават световните информационни агенции.

Според последните данни на екзитпол двете формации печелят между 30 и 32 места в 120-местния парламент. Заедно с депутатите на техните съюзници, двамата опоненти биха имали по 55 или 56 народни представители при необходими 61 за мнозинство, отбелязва Франс прес.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху в речта си след края на вота без да обявява победа или да признава поражение. От думите му стана ясно, че Ликуд ще разговаря с "възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство".

Бени Ганц
Бени Ганц

За разлика от него Бени Ганц вече обяви, че иска да води преговори с всички политически сили за съставяне на правителство. Сред съюзниците на партията му "Синьо и бяло" попадат именно израелските арабски партии.

Партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, за която се прогнозират 8 или 9 места, може да наклони везните в евентуални преговори. Лидерът ѝ призова за правителство на националното единство, но без участието на ултраортодоксалните еврейски партии, добавя БТА.

Авигдор Либерман
Авигдор Либерман

Ликуд и "Синьо и бяло" постигнаха изравнени резултати и на последните избори през април, след които президентът Реувен Ривлин връчи на Бенямин Нетаняху мандат за съставяне на правителство, но той не успя да сформира управляваща коалиция. Тогава той предпочете да разпусне парламента, вместо да остави държавния глава да даде мандат за съставяне на някой от неговите опоненти, припомня Франс прес.

Бени Ганц отстоява по-либерален подход по някои обществени въпроси, въпреки че гради образа на ястреб по темата със сигурността на Израел.

Авигдор Либерман пък е против коалиция с религиозните партии. Бившият министър на отбраната обвинява ултраортодоксалните евреи в желание да наложат на държавата своята визия за религията и настоява възпитаниците на религиозните школи да бъдат лишени от законовата възможност да избягват задължителната за всички израелци военна служба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG