Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сара Томас. Да преплуваш четири пъти Ламанша, за да забравиш рака


Сара Томас на брега в Дувър
Сара Томас на брега в Дувър

Химиотерапия, операция, радиолъчене, болка, страх, безнадеждност и безкрайно чакане на резултатите от тестовете. Сара Томас е минала през всичко това само преди година, когато провежда лечение за рак на гърдата.

Днес тя отново е героиня – първият човек, преплувал Ламанша – разделящ Европа от Британските острови, четири пъти без спиране.

„Сара наистина използва плуването, за да не мисли за лечението“, казва Елиан, част от екипа на 37-годишната американка.

В най-тясната си част английският канал е с ширина 36,2 километра. Теоретично това означава около 150 километра, но заради приливите и силните течения, Томас е преплувала 210 километра за 54 часа и 10 минути.

Първите три посоки ултрамаратонката прави за 37 часа, последната й отнема повече от 17. Досега само четирима души в света са преплували разстоянието три пъти. Сара е първата, която успява да завърши четвъртата посока.

„Повръщах и ми беше зле“, казва тя след пристигането си в Дувър във вторник на разсъмване.

После си поема дъх и се опитва да се усмихне, добавяйки, че по пътя е срещнала много риби и медузи. Цялата е покрита със сол, гърлото й е пресъхнало и е посивяла от умора.

Единственото й желание – да спи. Толкова е изтощена, че не може да преглътне дори чашата с шампанско, която й подават, за да отбележи победата. Посвещава я на всички болни от рак.

„Имам си мантра. Повтарям си я в най-трудните моменти: Болят ли ме ръцете? Не. Лошо ли ми е? Не. Така че какво ми е извинението да се откажа? Никакво“, разказва тя.

През двете денощия и шестте часа, които е във водата, плувкинята се храни само с течности: смес от въглехидрати, електролити и малко кофеин, към които е добавен малко ябълков сок за оправяне на вкуса.

За да бъде зачетено преплуването на Ламанша, плувецът трябва да поддържа силите си само с храна и вода, подавани му на прът от поддържащата лодка, която го следва. Прекият контакт е забранен, както и помощно оборудване. Единственото допустимо са гумена шапка, очила и бански, без ръкави и крачоли и без термална защита.

Макар да не е най-дългата дистанция, заради студените води, бързо менящото се време и теченията, го сравняват с изкачването на Еверест за алпинистите.

„За мен беше наистина важно да имам цел и мечта, които отиват отвъд рака, така че не той да определя коя съм аз“, казва Сара в трейлъра на документалния филм „От другата страна“.

Три месеца след като започва подготовката си за плуването, 37-годишната американка научава, че е болна. Мисълта, че вече е резервирала плуването, я кара да не се отказва от тренировките.

Сара Томас прекарва 54 часа във водата, преплувайки 210 км
Сара Томас прекарва 54 часа във водата, преплувайки 210 км

Седем месеца след приключване на лечението тя преплува пролива Кук в Нова Зеландия, а след това и най-голямото езеро в родния й щат Колорадо – Блу Меса.

„Да, страхувам се. Ламаншът може да направи много луди неща, за които ще ни трябва късмет. Сигурна ли съм на 100 процента? Не, но сега съм в най-добрата си форма, предвид през какво минах и с повече стръв и борбеност, откогато и да е било“, написа Сара във Фейсбук преди да се потопи в студените морски вълни.

Първото успешно преплуване на Ламанша е регистрирано през 1875 г. Почти 60 години ще са нужни, за да бъде преминат той в двете посоки през 1934 г. До 1981 г. никой не е бил в състояние да го прекоси три пъти. Сара Томас, която посвети плуването на всички оцелели от рака пациенти по света, е единственият човек, който е изминал разстоянието четири пъти.

“Правя го за всички, които са минали през молитвите и през болката, както и тези, които сега стъпват на пътеката на рака”, казва тя.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG