Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои са кандидатите?


Двамата кандидати, останали в надпреварата за европейски главен прокурор, са Лаура Кьовеши и Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши оглавява Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години.

Кьовеши постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда.

Жан-Франсоа Бонер също има дълъг стаж като прокурор на ръководни длъжности. През последните години той ръководи държавното обвинение в Руан и Реймс. Има опит и в международното право, сочи биографичната му справка. Бонер работи като френски пратеник в Германия, където следи за изпълнението на актове на френски съдилища.

Между 2003 и 2007 г. работи в Евроджъст – орган на ЕС за съдебно сътрудничество, който координира държавните органи за разследване и съдебно преследване в случаи на тежки престъпления с международен елемент (най-често трафик на наркотици и хора, пране на пари и киберпрестъпления).

XS
SM
MD
LG