Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев втвърди тона към Северна Македония: Безусловна подкрепа, ако споровете се решат до месец


Румен Радев и проф. Ангел Димитров, председател на комисията

Президентът Румен Радев се срещна с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Радев каза, че ако в рамките на оставащия един месец, членовете дадат гаранции, че ще се решат всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи, на позиции на обществените медии, тогава българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

"Ако обаче това не се случи, правителството трябва да предприеме мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство в ЕС. С тази нова позиция трябва да бъде запознат и българският парламент", продължи Радев.

Според него последната среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония буди безпокойство. Президентът е на мнение, че темповете по напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония.

Румен Радев изтъкна, че България трябва да продължи да подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония.

"Винаги съм настоявал ние да бъдем най-активните застъпници на тази кауза, но при ясни условия", заяви Румен Радев.

Според него една такава открита, коректна и конструктивна позиция, ще бъде от полза за ЕС, защото не бива да се допуска нерешени междусъседски проблеми да се внасят в европейското семейство. По думите му България трябва да покаже зрялост и отговорност за стабилността на Съюза.

Според Румен Радев това ще бъде от полза и за самата Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното европейско приобщаване. Освен това ще бъде в полза и за България, защото тази интеграция не трябва да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета, каза още президентът.

Радев очаква следващият месец да се окаже ключов за развитието на отношенията между България и Северна Македония, защото Съветът на ЕС може да реши да започне преговори за членство на Република Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG