Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борба за всеки човек: Изявени руснаци протестират срещу репресиите в Москва


Актьорът Павел Устинов
Актьорът Павел Устинов

След като повлия силно на изборите за местен парламент в Москва, като не допусна независими опозиционни кандидати да участват, което предизвика най-масовите протести в Русия от началото на десетилетието, властите се насочиха към това до поставят на място демонстрантите. Издаването на 7 много тежки присъди за участници в събитията, свързани с гражданското недоволство, обаче предизвикаха неочакван резултат – вълна от протести, които бързо достигнаха до части от обществото, които досега не са се противопоставяли на властта на президента Владимир Путин.

Актьори, директори на театри, телевизионни звезди, свещеници от руската православна църква, депутат от държавната дума и дори голяма група от училищни преподаватели направиха публични изявления срещу решенията за протестиралите в Москва.

Последната вълна на недоволство дойде след като на 16 септември съд в Москва осъди 24-годишния актьор Павел Устинов на три години и половина затвор, по обвинения за това, че е извадил рамото на полицай по време на демонстрации в началото на август.

Устинов твърди, че изобщо не е бил част от протеста, както и че не се е противопоставял по време на ареста си. Съдът дори отказа да разгледа като доказателство видео от задържането на Устинов, което сякаш подкрепя твърденията му, че служителят на полицията не е получил травма.

На 18 септември десетки хора се събраха, за да проведат кратки протести, състоящи се от по един човек, за защита на актьора. Тази форма на изразяване на несъгласие стана популярна в Русия, за да остава възможно изразяването на гражданска позиция, без да бъдат нарушавани законите за публичните демонстрации.

Скандална несправедливост

Водещият в държавната телевизия Владимир Соловьов, който често предава позициите на Кремъл в предаването си, който през юли дори заяви, че протестите в Москва се организират от хора извън града с цел да се провокира полицейска намеса, написа в Туитър, че е готов да плати на „квалифициран“ адвокат да защитава Устинов.

Представителят на партията на Путин „Единна Русия“ Андрей Турчак също публикува мнение в социалните мрежи, че задържането на актьора е „скандална несправедливост“ и че тя „е невъзможно да бъде игнорирана“.

Много актьори и телевизионни звезди, които досега не са говорили по политически теми, или по-скоро са подкрепяли позициите на държавата, се включиха в протестите в защита на актьора. Те също се превърнаха в част от над 100-те хиляди човека, които подписаха онлайн петиция с искане за незабавното освобождаване на актьора.

От своя страна от Кремъл, както винаги, публикуваха съобщение, че президентът Путин не може да се намесва в съдебния процес, както и обществото да изчака развитието на обжалванията.

Политическите затворници

И докато присъдата на Устинов е само искрицата, която запали последните протести, други споделиха своите притеснения около останалите, които са с присъди или обвинения след протестите в Москва. Към момента 16 човека са с различни обвинения, като седем от тях получиха присъди. Организацията „Мемориал“ определи тези хора като „политически затворници“.

Близо 3 000 души бяха задържани по време на вълните от протести в последните 2 месеца в руската столица.

Над 100 училищни преподаватели, написаха в отворено писмо, в което изразиха своите страхове, около делата, заявявайки, че обвинените са използвали конституционните си права. Те също така изразиха надежда, че правителството и обществото ще успеят да научат уроците от историята и литературата на Русия.

„Настояваме за свободата на несправедливо осъдените, край на изфабрикуваните дела, и законно и справедливо оценяване на действията на тези, които бият хора по улиците, арестуват ги без причина, дават фалшиви показания, пишат лъжливи рапорти и спомагат за несправедливи присъди“, написаха учителите.

На същия ден те бяха последвани от 40 православни свещеници, които се обявиха срещу ареста на Константин Котов, осъден на 4 години затвор, който отрича обвиненията срещу себе си.

Междувременно в четвъртък сутринта, ден след протеста пред деловодството на Путин, от кабинета на прокурора на Москва поискаха от съда освобождаването на Устинов, до окончателното обявяване на присъдата му. Новината бе потвърдена и от адвоката на актьора пред агенция Интерфакс.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG