Връзки за достъпност

Извънредни новини

Световната икономика се забавя, възможна рецесия във Великобритания


Световната икономика ще забави растежа си до нивата от началото на финансовата криза, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОСИР).

В четвъртък международната организация, която обединява 35 от най-развитите икономики в света, коригира прогнозата си за световния икономически растеж от 3,2% на 2,9% за тази и от 3,4% на 3% за 2020 г.

Основните причини за забавянето са засилващите се напрежения в търговията и най-вече търговската война между САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света.

"Старият световен ред, регулиращ търговията вече не съществува и се намираме в нова ера с по-малко сигурност и повече двустранни и понякога агресивни търговски отношения", заяви главният икономист на организацията Лорънс Буун.

Нивата на растеж ще бъдат най-ниските от световната финансова и икономическа криза, започнала през 2008 г., показва прогнозата на ОСИР.

Базираната в Париж организация предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе страната до рецесия през 2020 г. и значително да забави развитието на европейската икономика. Британската икономика ще отслабне с 2% спрямо нивата, които би постигнала, ако остане в ЕС, добавя Ройтерс.

Прогнозата за еврозоната е ревизирана до 1,1% процент за тази година и до 1% за 2020 г. спрямо очакванията си от май, съответно 1,2% и 1,4%.

„Брекзит без сделка би бил скъп в краткосрочен план и потенциално може да доведе Обединеното кралство до рецесия през 2020 г., както и да забави значително растежа в Европа“, предупреждава ОСИР.

Според ОСИР ескалацията на напрежението в търговските отношения засилва несигурността на инвеститорите и влияе на настроенията на финансовите пазари, застрашавайки перспективите за икономически растеж.

Очаква се растежът на американската икономика да се свие до 2,4%, намаление с 0,4 на сто спрямо прогнозите от май и значително по-малко от растежа от 2,9 на сто през миналата година. Догодина очакванията за растеж са ревизирани надолу с 0,3% до 2 на сто.

Китайската икономика също ще се забави до 6,1% през тази година и до 5,7 на сто през 2020 г., съобщава агенция Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG