Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново огнище на африканска чума в промишлен свинекомплекс край Видин


Ново огнище на заболяването Африканска чума по свинете е регистрирано, след месец на затишие на болестта.

То се намира във видинското село Новоселци, в което се отглеждат близо 4000 прасета.

Заболяването е открито във вторник, съобщи БТА като се позова на доктор Адриан Данков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин.

Предстои умъртвяването на останалите 3842 прасета във фермата в Новоселци, допълни доктор Адриан Данков.

Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин - в ромския квартал "Нов път", където през юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство.
В 20 километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона, допълни Данков.

На 14 септември във видинско беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на кулското село Коста Перчово.

Свинекомплексът в Новоселци е първият, заразен от август насам. По данни на земеделското министерство от болестта са засегнати 131 000 животни или 20 на сто от поголовието в страната.

В интервю за БНТ на 11 септември земеделският министър Десислава Танева се похвали, че благодарение на взетите мерки драстично намалява болестта, като през август са регистрирани само 5 случая при домашни прасета, а последното огнище е било регистрирано на 16 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG