Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията изключи удължаване на договора за транзит на газ през Украйна


Третият кръг от преговори между Русия и Украйна с посредничеството на Европейската комисия в Брюксел
Третият кръг от преговори между Русия и Украйна с посредничеството на Европейската комисия в Брюксел

Европейската комисия е информирала Русия, че настоящият договор за транзит на руска газ за ЕС през Украйна не може да бъде удължен. Договорът изтича в края на годината и Комисията посредничи между Украйна и Русия за договаряне на ново споразумение.

„Удължване на сегашния договор няма да е възможно, защото ще има нов транзитен оператор от украинска страна и договорът не отговаря на настоящите европейски правила“, заяви енергийният еврокомисар и вицепрезидент на Комисията Марош Шефчович след третия кръг от преговори, който се проведе в четвъртък в Брюксел.

Украйна се съгласи да промени енергийното си законодателство според европейските правила, включително да отдели производството от преноса на газ, което се извършва от държавната компания „Нафтогаз“.

Новият оператор за пренос на газ се очаква да бъде създаден до 1 декември и ще бъде сертифициран от Европейската комисия като газов оператор според европейските правила, обясни Шефчович. Бъдещият му директор е присъствал днес на преговорите между руския енергиен министър Александър Новак и украинския му колега Олексий Оржел в централата на Европейската комисия в Брюксел. В срещата са участвали и директорите на „Газпром“ Алексей Милер и на украинската газова компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

В сряда украинското правителство реши да отдели производството от преноса на газ, като създаде нова компания, която ще се занимава с транзита на синьото гориво до Европа.

Според Шефчович руската страна е приела новото споразумение за пренос да бъде в съответствие с европейското законодателство.

„Газпром е добре запознат с европейските правила, тъй като върху тях се базират отношенията й с европейските партньори“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия.

През следващия месец Русия и Украйна ще преговарят директно за уточняване на цените за пренос и за количествата руска газ, които ще се транспортират през украинска територия до ЕС след Нова година.

„Цените ще бъдат обвързани с количествата и с продължителността на договора“, каза Шефчович. Той обясни, че руската страна е поискала да бъде подновена доставката на руска газ за украинските потребители, която Киев прекрати.

В момента Украйна само пренася по тръбопроводите си количества за Европейския съюз.

Според Марош Шефчович е напълно постижимо новият договор да бъде подписан преди края на годината, тъй като двете страни си дават сметка какви имиджови щети ще претърпят при евентуално прекъсване на доставките за Европа.

В същото време той увери, че в ЕС има достатъчни резерви за зимата като всички европейски хранилища са запълнени на 96% от капацитета си, а Украйна държи в резерв 4 милиарда куб.м. газ повече от миналата година.

През януари Европейската комисия предложи следващия договор за транзит на руска газ през Украйна да е с продължителност от 10 г. и да се отнася за пренос на 60 млрд. куб. метра годишно.

„Предложението ни още е на масата. Украйна вече го прие“, добави енергийният еврокомисар, без да коментира позицията на "Газпром".

Следващият кръг преговори между Русия, Украйна и Европейската комисия ще се състои в края на октомври.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG