Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таксиметровият шофьор Миролюба Бенатова, която не се срамува да застава очи в очи с публиката


Миролюба Бенатова
Миролюба Бенатова

Служебният ѝ телефонен номер като шофьор на такси завършва на 111. На това място е България в класацията на „Репортери без граници“ по свобода на словото. „Аз имам свободата да питам от този номер дали съм спряла на точното място и да информирам, че съм пристигнала на адреса. Имам свободата да комуникирам с публиката аналогово. Камерно. Без ефир.“

След 26 години като журналист Миролюба Бенатова днес работи като шофьор на такси. През юли договорът ѝ с Нова телевизия беше прекратен. В публикация във Фейсбук в петък тя обясни, че е търсила друга работа като журналист след това. „Тук – там ми казаха, че няма място за репортер като мен. Имали желание, но нямали възможност. Разбрах ги. И потърсих поприще, в което още търсят хора.“

Така журналистката решава да опита като шофьор на такси. Тази своя работа тя върши с чиста съвест и без да изпитва срам.

„Да, има срамна работа. Но тя не е да отваряш багажник и да возиш комфортно хора от точка А до точка Б. Не е срамно да умееш да изслушваш, да говориш учтиво и да отговаряш, когато те питат защо си там. Срамно е да те поръчват за поръчкови репортажи. Да ти пишат въпросите и да ти диктуват отговорите. Срамно е да убиваш за пари. Да обслужваш корпоративни и лични интереси зад маската на журналистиката. Да си ПР или ченге на щат като репортер, продуцент и директор на новини, е срамно. Да те държат за топките, а ти да задраскваш думи по тази причина, е смърт“, написа Бенатова.

В началото на лятото новото ръководство на Нова телевизия, купена от Кирил и Георги Домусчиеви, предложи на нея, Генка Шикерова и Марин Николов да работят на граждански договор. Предложените трудови взаимоотношения обаче не просто не даваха свобода на журналистите, а въвеждаха санкции за тях, ако откажат да направят „тема, поръчана им от медията“. В същото време телевизията си запази възможността да не излъчва репортажи, предложени от журналистите. Бенатова и Шикерова напуснаха през лятото, по-късно това направи и Марин Николов.

„През юни ми предложиха да стажувам като журналист. Разбира се, нарекоха го по друг начин. Казаха, че искат да ме задържат в Нова, но със стажантски договор, в никакъв случай трудов. При никакви обстоятелства да не съм в нюзрума, но да правя материали. Неясно как, но със категорично без да използвам оператори и монтажисти от телевизията. В средите на „Човешки ресурси“ наричат тези оферти отказващи. Предложение, което не можеш да приемеш, но после ще бъде представено като възможност“, описа ситуацията Бенатова.

"Понякога усещам гузната обществена съвест под формата на голям бакшиш“, написа още Бенатова. „Отговарям, че това не е индулгенция за гражданското мълчание. И връщам.“

„Сега се уча да се ориентирам бързо във всички квартали на София, питам, когато навигацията ме обърка и се извинявам на пътниците, ако изпусна отбивката или не знам улицата, която ми казват. От репортерството съм научила, че когато не знаеш нещо, трябва да питаш. Практикувам го. Когато трябва мълча, не избирам най-бавната лента, връщам ресто, имам дребни, слушам неангажираща музика и колата е чиста. На този етап толкова мога“, написа Бенатова.

„Мен не ме е срам всеки ден да заставам очи в очи с публиката. И продължавам да й служа. Както мога. Днес е това.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG