Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони хора по света стачкуват с искане за действия срещу климатичните промени


Ученици стачкуват в Обединеното кралство
Ученици стачкуват в Обединеното кралство

Милиони хора по целия свят се включват в мащабната стачка, насочена срещу причините за климатичните промени, съобщи Би Би Си. Това е третото глобално координирано събитие, което е част от ученическата и студентска инициатива „Петъци за бъдеще“, започната от личния протест на Грета Тунберг в Швеция. Тя представлява ученически бойкот на училището в петък с призив за повече действия от политиците и бизнеса за защита от промените в климата.

Протестите започнаха в Австралия, където слънцето изгрява най-рано, където според организаторите 300 хил. души са се включили в стачката в цялата страна. Те продължават в Азия, Европа, очаква се по-късно и в Северна и Южна Америка.

Климатичната стачка в Австралия
Климатичната стачка в Австралия

В инициативата „Петъци за бъдеще“ през последната година ежеседмично се включват хиляди души в повече от 1600 града в над сто страни. Освен ученици и студенти, в стачката на 20 септември се включват хиляди офиси на фирми в целия свят, чиито служители ще напуснат работните си места в знак на протест срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне.

Активистите, организиращи стачката, настояват за сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени.

Стачкуващи в Украйна
Стачкуващи в Украйна

В България са организирани три събития като част от глобалната стачка, съобщи "Дневник". В София ще има шествие, тръгващо в 18 часа от Националния дворец на културата. Във Варна началото на шествието ще бъде дадено в 18:30 на входа на Морската градина. В Самоков хората се събират на площад "Захари Зограф" в 17:00 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG