Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп потвърди, че е говорил със Зеленски за Байдън


Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че е говорил с украинския си колега Волдимир Зеленски за бившия вицепрезидент и настоящ кандидат на демократите Джо Байдън в телефонен разговор през юли. Той направи това признание заради политическия скандал, който започна след публикация на „Уол Стрийт Джърнъл“, в която се твърди, че Тръмп неколкократно е поискал да се разследват активите на Байдън в Украйна, което бе определено като „изнудване“ от страна на демократите.

В неделя Тръмп заяви, че е казал на Зеленски, по време на разговора им на 25 юли, че „не искаме хора като вицепрезидента Байдън и сина му“, да допринасят за корупцията в Украйна.

Джо Байдън се обяви за незабавното публикуване на стенограмата от разговора, а Тръмп каза, че може и да го направи.

Според председателя на комисията по разузнаване в американския сенат Адам Шиф, ако проверката на разговора на Тръмп покаже, че президентът е принуждавал Зеленски да разследва Байдън, то импийчмънт би било единствената възможна опция.

„Ако президентът спира военна подкрепа и в същото време се опитва да принуди чужд лидер да направи нещо незаконно, с което да получи злепоставяща информация за опонент по време на президентската кампания, то импийчмънтът може да бъде единственото противодействие, равносилно на злото, което представлява тази постъпка“, каза демократът Шиф пред СиЕнЕн.

Към момента няколко комисии в сената разследват медийните публикации, според които Тръмп е заплашил да задържи военна подкрепа в размер на 250 млн. долара за Украйна, в случай че Зеленски не разследва действията на Байдън и сина му.

В събота външният министър на Украйна Вадим Пристайко отрече твърденията, че американският държавен глава е притискал по някакъв начин Зеленски по време на телефонният им разговор.

„Знам за какво е бил този телефонен разговор и не мисля, че е имало някакво напрежение“, каза Присайко в интервю за украинска медия.

Към момента от администрацията на Зеленски отказват коментар по темата.

Корените на скандала идват от 2014 г., когато синът на Байдън – Хънтър, се присъединява към борда на украинска газова компания, която е била разследвана. В същото време, в ролята си на вицепрезидент, Байдън иска от власите в Украйна да уволнят главния прокурор Виктор Шокин заради провала му в борбата с корупцията. По-късно Шокин е уволнен, но украинските медии съобщават, че не е водил разследване срещу газовата компания, когато губи поста си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG