Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Томас Кук" фалира и изостави половин милион туристи, включително и в България


Британски туристи чакат на летището в Тунис, след като полетът им с "Томас Кук" бе отменен
Британски туристи чакат на летището в Тунис, след като полетът им с "Томас Кук" бе отменен

Британският туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook), обяви фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си. Британските власти ще трябва да организират завръщането на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които над 150 000 британци.

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да приберем туристите у дома", каза британският премиер Борис Джонсън в коментар преди обявяването на фалита.

България

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде специална пресконференция по случая.

"Ние сме в непрекъсната координация и контакт с британското посолство", каза Ангелкова. Тя благодари на посолството, които са предприели действия за покриване на разходите на туристите. Утре ще се проведе среща с всички туроператори и хотелиери, които са работили с "Томас Кук", за това какви биха били последиците и какъв е точният брой туристи и хотели, които са били засегнати.

"Нямаме информация за български туристи, които са останали там заради фалита на фирмата", каза още Ангелкова.

"Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас", коментира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Томас Кук" има значителни задължения към български хотелиери, тъй като съгласно договорите плащането се извършва 60 дни след реализиране на самото пътуване, обясни Драганов. Това означава, че има висящи плащания към български хотели за юли и август.

От друга страна, добави Драганов, няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. "Томас Кук" е имал планирани полети до 8 октомври.

Той съобщи, че вчера на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварени на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик", вместо до летище "Кардиф" в Уелс.

Гърция

Обявеният фалит на британския туроператор "Томас Кук" е бедствие за гръцкия туризъм, обяви председателят на туристическия съюз на остров Крит Михалис Влатакис, предаде ДПА.

"Това е земетресение с магнитуд 7 и все още предстои цунами", коментира Влатакис пред в. "Прото тема".

"Томас Кук" има договори с около 70 процента от всички хотели на Крит, най-големия остров в Гърция и водеща туристическа дестинация. Само тази година туроператорът доведе на острова около 400 хиляди туристи, като 20 хиляди все още са там.

По данни, представени от гръцкия министър на туризма Харис Теохарис по телевизия Скай, приблизително 50 хиляди туристи почиват в Гърция по линия на "Томас Кук", съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Репатрирането на туристите ще се осъществи чрез британската служба за гражданска защита, която осигурява полетите. Очаква се в близките три дни Гърция да напуснат около 22 хиляди клиенти на "Томас Кук", уточни министърът, като добави, че още днес ще пристигнат самолети на островите Закинтос, Кос и Корфу.

Турция

Министерствата на финансите и туризма в Турция работят по спасителен пакет за кредитиране на местни фирми, засегнати от фалита на британския туроператор. 21 033 клиенти на "Томас Кук" в момента са на почивка в Турция.

Федерацията на турските хотелиери междувременно обяви, че фалитът на "Томас Кук" би могъл да означава между 600 и 700 хиляди по-малко туристи в Турция годишно, съобщи още Ройтерс. Според председателя на федерацията Осман Айък компанията дължи между 100 и 200 хиляди лири стерлинги на някои малки хотели.

"Много хотели във Фетхийе, Мармарис, Бодрум и Анталия работят с Томас Кук", отбеляза Айък, според когото фалитът на компанията може да доведе до сериозни загуби за хотелиерите и дори до фалити на хотели, ако правителството не предприеме спешни действия.

Кипър

Кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос съобщи, че са в ход подготовки за връщането обратно в родината на 15 хиляди клиенти на "Томас Кук", които в момента се намират на средиземноморския остров, предаде Асошиейтед прес.

Пердиос уточни днес след среща с ръководители от сектора на туризма, че половината от тези 15 хиляди туристи са британци, 40 процента са от скандинавските страни, а останалите са от Германия. По думите му фалитът на "Томас Кук" ще нанесе удар върху кипърския туризъм, тъй като клиентите на туроператора съставляват 5-6 процента от общия брой на туристите, пристигащи на острова годишно, или около 250 000 души.

Според плановете до края на сезона "Томас Кук" е трябвало да доведе в Кипър още 45 000 туристи. Според Пердиос има реален риск някои хотели да не получат заплащане за резервациите от юли, август и септември. Оценки показват, че хотелиери може да загубят до 50 милиона евро като последица от фалита.

Хърватия

След обявяването на фалита в Хърватия останаха блокирани над 600 пътници, съобщи информационният портал Индекс.

На летище Сплит са останали 438 пътници на компанията, след като са били отменени два нейни полета - за Лондон и Манчестър. В Дубровник пък са блокирани 190 пътници на компанията.

Директорът на летище Дубровник Франо Луетич каза за в. "Дубровачки дневник", че британските власти организират връщането на туристите. Последният самолет на "Томас Кук" за Дубровник е пристигнал вчера от Манчестър, а следващият полет, който трябваше да се осъществи в сряда, е отменен.

Тунис

"Томас Кук" дължи на хотели в Тунис 60 милиона евро за престои през юли и август. Това посочи днес тунизийският министър на туризма Рони Трабелси, цитиран от Ройтерс. Той добави, че 4500 клиенти на "Томас Кук" все още са в страната.

Туризмът е жизнено важен сектор за икономиката на Тунис и ключов източник на чуждестранна валута. Правителството е очаквало още 50 000 клиенти на фалиралия туроператор да посетят страната тази година.

"Кондор" лети

Германският авиопревозвач "Кондор" (Condor), който е част от групата на "Томас Кук", продължава да лети и е поискал заем от германското правителство,
съобщи Асошиейтед прес. "Кондор обяви" днес на своя сайт, че полетите му продължават по график въпреки несъстоятелността на компанията-майка.

В изявлението се посочва, че "за да се предотврати недостигът на ликвидност, в "Кондор" е приложена схемата за държавен мостов заем". В него се допълва, че в момента германското правителство обмисля това искане на "Кондор".

"Томас Кук" в числа

Компанията е създадена през 1841 година и е най-старият в света независим туроператор. Асошиейтед прес представя накратко "Томас Кук" така:

- Клиенти: 22 милиона годишно

- Служители: 21 000, от които 9000 във Великобритания

- Туристически бюра: 500

- Собствени хотели: 200 или около 40 000 стаи

- Хотели, работещи с "Томас Кук": 3150

- Самолети: 105

- Пазари: 16 страни в Европа (сред които и България), Северна Африка, Близък Изток, Азия

- Годишни приходи: 9,6 милиарда британски лири за 2018 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG