Връзки за достъпност

Извънредни новини

Париж, Лондон и Берлин обвиниха Иран за нападението в Саудитска Арабия


Иран е отговорен за нападението срещу саудитски петролни съоръжения на 14 септември, заявиха в съвместно изявление Франция, Великобритания и Германия, цитирани от Ройтерс.

"Дойде времето Иран да приеме дългосрочна рамка за преговори за своята ядрена програма, а също за въпросите на регионалната сигурност, които включват неговите ракетни програми", се казва в изявлението след срещата в ООН между френския президент Еманюел Макрон, британския министър-председател Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел.

Миналата седмица Пентагонът представи на президента Доналд Тръмп различни възможности за военен отговор срещу атаките над петролната индустрия в Саудитска Арабия.

Няколко членове от администрацията на Белия дом, сред които и държавният секретар Майк Помпео, изказаха мнение, че зад атаките стои Иран, въпреки че от Техеран отрекоха да са замесени и предупредиха, че всяка атака срещу страната им ще доведе до война.

Напрежението в региона на Персийския залив, както в отношенията между САЩ и Иран, се засили в последната година. Всичко започна с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, според която ислямската държава трябваше да спре ядрената си програма и в замяна да бъдат вдигнати международните санкции срещу нея. След като Вашингтон се оттегли през 2018 г., от Белия дом наложиха нови санкции, а в отговор Иран започна задържания на танкери, преминаващи през Персийския залив, като в същото време бяха извършени атаки срещу рафинерии в Саудитска Арабия, в които Техеран отрече да има участие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG