Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правото да бъдеш забравен" в Google ще важи само на територията на ЕС


Съдът на ЕС реши, че компанията "Гугъл" не е длъжна да гарантира "правото да бъдеш забравен" по целия свят
Съдът на ЕС реши, че компанията "Гугъл" не е длъжна да гарантира "правото да бъдеш забравен" по целия свят

Съдът на ЕС реши, че компанията "Гугъл" не е длъжна да гарантира "правото да бъдеш забравен" по целия свят. Това означава, че търсачката трябва да премахва линкове от резултатите за търсене само в Европа и никъде другаде, стига преди това да е постъпило съответното искане.

Решението е по дело между "Гугъл" и френския регулатор за защита на личните данни. През 2015 г. френският регулатор нареди на фирмата да премахне от резултатите си за търсене в целия свят линкове към страници с уронваща престижа или фалшива информация за конкретен човек.

Следващата година "Гугъл" въведе геоблокиране, чрез което потребителите в Европа не могат да виждат "изтрити" резултати. Компанията обаче държеше да не цензурира резултатите в други части на света и оспори глобата от 100 хиляди евро, наложена от френския регулатор.

Европейският съд уточнява, че правилата на ЕС не важат извън Европа и пояснява, че на различните места по света има различни схващания за правото на личен живот, защитата на личните данни, свободата на информация.

Според съда правата на засегнатия имат предимство пред свободата на информация, макар интересът на обществеността да разполага с тази информация да зависи от ролята на засегнатия в обществения живот. Съдът настоява, че ръководителите на търсачките трябва да вземат решенията по искания за изтриване на данни според това дали запазването на данните е "напълно необходимо за защитата на свободата на информация на потребителите".

Когато се отнася до данни, качени онлайн от засегнатия, ръководителите на търсачките могат да откажат да уважат искане за премахване от резултатите при търсене, освен ако засегнатият не представи неопровержими законови основания в своя полза. За страници с остарели данни за съдебно производство спрямо засегнатия търсачките трябва да преценят дали тази информация да се показва при търсене.

При преценката си търсачките трябва да се водят от естеството и тежестта на обвинението, резултата от следствието, ролята на засегнатия в обществения живот и поведението му в миналото, интереса на обществеността към момента на подаване на искането, последиците за засегнатия. Ако търсачките преценят, че данните трябва да останат в резултатите от търсене, следва да преустроят списъка с резултатите така, че общата представа, която получава потребителят, да отразява настоящото съдебно положение и най-новите съобщения да се виждат първи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG