Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кадър на БСП заменя Дамян Илиев начело на БАБХ. Няма обяснение защо


Дамян Илиев
Дамян Илиев

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) има нов шеф. Новият изпълнителен директор, който заменя на поста досегашния Дамян Илиев, е проф. д-р Паскал Желязков. Досега той е бил директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“.

Желязков има и политически опит. Той е бил кандидат за депутат, издигнат от БСП на парламентарните избори през 2017 г.

Според публикуваната за него информация на страницата на БАБХ, той има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.

От Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) отказаха да отговорят на въпроса дали Дамян Илиев е уволнен. "Освободен е. Но господин Илиев в последните месеци бе в дълги болнични заради здравословни проблеми", обясниха от пресцентъра на ведомството.

Източници на Свободна Европа твърдят, че Илиев сам е подал оставката си, заради влошено здраве. "Най-малкото още няма резултати от проверката на прокуратурата, назначена след разледването на Генка Шикерова", твърдят запознати.

В началото на август главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на агенцията за сключени от нея договори за изгаряне на животински отпадъци. Повод за действията на Цацаров стана материал на Генка Шикерова и „Антикорупционен фонд“, който разследва съмнителните обстоятелства около възлагането на обществените поръчки. Става дума за мобилни инсенератори за горене на трупни отпадъци, които обаче не бяха използвани в борбата с африканската чума по свинете.

И до този момент от БАБХ отказват информация къде се намират мобилните инсинератори и как е възможно с капацитет от 8 тона на инсталация да се обезврежда огромно количество отпадък, каквото е вписано в документацията.

След избухването на скандала, изпълнителната власт няколко пъти отказа да отговори на въпроси дали ще потърси отговорност на Илиев. След поредица питания министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че след пика на епидемията от Африканска чума по свинете, ще се мисли за промени в БАБХ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG