Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вахит Туна, който окачи 440 чифта дамски обувки върху стената


Вахит Туна
Вахит Туна

440 чифта обувки висят от фасадата на сграда в Истанбул. Туристи от целия свят вадят фотоапаратите си и снимат на пръв поглед обичайния контраст в архитектурата на мегаполиса. Обувките са дамски, но поводът не е нито весел, нито повод за празник. Става дума насилие, а 440 е броят на жените, убити от съпрузите си през миналата година в Турция.

Хващащото за гърлото произведение на изкуството има за цел да привлече вниманието на хората към проблема с домашното насилие, за който малко се говори в южната ни съседка. Инсталацията е дело на графичния дизайнер Вахит Туна, който избира фасадата на сградата на “Янкьоше” - неправителствена организация и арт галерия.

“Това са 440 човешки живота. Този проект има за цел да информира за проблема, който избрах да материализирам върху сградата”, коментира артистът пред местни медии.

Вместо да изложи работата си вътре, избира фасадата, за да привлече вниманието на случайните минувачи, а не само на хората, които посещават галерията.

“Искам всички, които минават по улицата, да видят това. С тази цел изложбата е навън, където ще остане 6 месеца”, споделя Вахит Туна пред местни медии.

Инициативата на графичния дизайнер е част от платформата “Ще спрем убийствата на жени”. Оттам работят за правото на всяка жена - независимо от религия и социален статус, да се развежда или да напуска партньора си без да се страхува, ако не е щастлива.

"Вместо това някои мъже отговарят с насилие. Липсата на политика, която да гарантира равни права и защита, само усложнява ситуацията”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG