Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото за освобождаване на Полфрийман


Младен Маринов (вляво), Сотир Цацаров и Бойко Борисов още миналата седмица изразиха сериозни резерви към преценката на съда
Младен Маринов (вляво), Сотир Цацаров и Бойко Борисов още миналата седмица изразиха сериозни резерви към преценката на съда

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска във вторник Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови производството, по което австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора. Това стана няколко часа, след като бащата на убития от австралиеца Андрей Монов – психологът Христо Монов, обяви публично, че според бившия главен прокурор Никола Филчев съдиите, освободили Полфрийман, са нарушили закона.

Основните аргументи, цитирани от Монов, бяха възприети след това и от Цацаров. Първият бе, че Софийският апелативен съд (САС) e трябвало да се произнесе с "решение", а не с "определение" по молбата на Полфрийман за предсрочно освобождаване. Освен това двама от съдиите са имали "лични отношения" с неправителствена организация, дала положителна характеристика за поведението на австралиеца в затвора, което поставя под съмнение безпристрастността на съда.

Юристи коментираха пред Свободна Европа, че никога досега главният прокурор не е правил подобно искане за възобновяване. Основната причина е, че произнасянията на съда по молби за предсрочно освобождаване от затвора не подлежат на възобновяване. При тези казуси не става въпрос за преразглеждане на присъда заради възникнали нови обстоятелства, а за производство, отнасящо се до изпълнението на вече наложено наказание.

"Определение" или "решение"?

"Калпакчиев и Иванова са нарушили чл. 32 ал. 1 т. 2 от НПК. Своето решение те противозаконно са кръстили определение, за да не може да бъде атакувано и отменяно по реда на възобновяването", заяви по-рано във вторник Христо Монов пред сайта "ПИК", цитирайки "уважавания специалист по наказателно право проф. Филчев, бивш главен прокурор".

Нито Цацаров, нито говорителят му Румяна Арнаудова обаче коментираха факта, че всички актове, с които българските съдилища се произнасят по искания за условни предсрочни освобождавания, са озаглавени "определение". Никой не обясни и по какъв начин заглавието на един съдебен акт би могло да промени неговата същност, за да се допусне хипотезата, че той би трябвало да бъде отменян и преразглеждан.

Като по-съществено нарушение на състава на САС, освободил Полфриймън, главният прокурор посочи факта, че двама от съдиите – Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, са били свързани с Българския хелзинкски комитет (БХК). А ръководителят на същата организация Красимир Кънев е дал положителна характеристика за Полфрийман, послужила на съда, за да приеме, че в случая има достатъчно доказателства за поправянето на затворника.

Награди от БХК > награди от МВР

"Председателят на състава (Калпакчиев) двукратно е бил награждаван от БХК като "Човек на годината" в едноименната класация на тази неправителствена организация, а съдия Иванова е била съавтор в годишния доклад за 2016 г. на същата неправителствена организация", разясни по време на специален брифинг по темата Румяна Арнаудова.

По думите ѝ заради тези обстоятелства двамата апелативни съдии е трябвало да си направят самоотводи. Нещо, което представителят на Софийската апелативна прокуратура, присъствал на заседанието, не е поискал. Въпреки че според Цацаров отношенията на Калпакчиев и Иванова с БХК са "общоизвестни". "Липсата на самоотводи поставя под съмнения законността на съдебния акт", обобщи Арнаудова.

Логиката в искането на главния прокурор обаче би трябвало да постави под същото съмнение всички негови актове, произнесени в качеството му на съдия по дела, които са разследвани в досъдебната им фаза от МВР, коментираха юристи пред Свободна Европа. Причината е, че Цацаров двукратно е награждаван от силовото ведомство.

През 2004 г. като председател на Окръжния съд в Пловдив Цацаров е получил оръжие по заповед на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, а през 2011 г. със заповед на Цветан Цветанов е бил награден с почетно отличие на МВР "За доблест и заслуги" – III степен, съобщи преди 5 години сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на официален отговор на министерството по заявление за достъп до обществена информация.

Самият Сотир Цацаров публично е признавал, че е получавал пистолет като награда от МВР, но никога не е заявявал, че това поставя по съмнение дейността му като съдия. Въпреки гарантираното в Конституцията разделение между властите.

ВСС не защити съдиите, но придвижи сигнал срещу тях

Междувременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази във вторник "своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение" във връзка с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Съдебните кадровици обаче подминаха в позицията си по случая публичните нападки срещу съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева от главния прокурор Цацаров, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, правосъдния му колега Данаил Кирилов, лидера на БСП Корнелия Нинова и ред други политици.

"Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта. [...] В съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове", заявиха от Съдийската колегия на ВСС.

Членове на съвета уточниха пред Свободна Европа, че всъщност не споделят оценките за определението на САС, направени от бащата на Андрей Монов – Христо Монов, защото нямат такова право. Но изразяват съчувствието си към близките на жертвата на Полфрийман.

Успоредно с това ВСС сезира съдебния инспекторат със сигнал от младежката организация на ВМРО, в който се твърди, че върху тримата апелативни съдии е бил упражнен външен натиск, за да освободят австралийския затворник. Какви са конкретните обстоятелства, посочени в сигнала, от съвета не уточниха.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG