Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент и Съвет се договориха. Лаура Кьовеши ще е главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Европейският парламент и Европейският съвет одобриха румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура. Това съобщиха от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент в официалния профил на звеното в Туитър.

Според официалното съобщение преговарящите са се договорили за назначаването на Кьовеши за главен прокурор на Европа. Тя беше и фаворит на ЕП от самото начало на процедурата.

Преговорите между Европейския парламент и Съвета за новия главен прокурор на Европа, който да ръководи Европейската прокуратура (EPPO), продължават от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши по време на преговорите, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

След споразумението с преговарящите на Съвета във вторник вечерта, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви, цитиран от сайта на Европейския парламент: „Госпожа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък“.

"Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост “, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Според процедурата споразумението за назначаването на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор остава да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Европейския съвет.

Мандатът на европейския главен прокурор е 7-годишен, а основната цел на звеното е да разследва злоупотреби с европейски средства в страните членки.

Кьовеши се включи в процедурата от самото й начало. Тогава тя получи подкрепата на Европейския парламент, но пък срещна съпротива в лицето на някои европейски държави, сред които и родната й Румъния. Букурещ предпочете френския кандидат за поста и обяви подкрепата си за него. През месец юли Прариж оттегли своя кандидат и подкрепи Кьовеши.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG